Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Patentenbureau trekt octrooi voor meloen weer in

Het Europese Patentenbureau heeft een patent dat ze eerder aan Monsanto had verleend opnieuw ingetrokken. De multinational beweerde een natuurlijke weerstand in meloenen te hebben ontwikkeld, terwijl die weerstand al in bestaande meloensoorten terug te vinden was.

Het Europees Patentenbureau (EPO) had Monsanto in eerste instantie een patent verleend, ook al laat het patentrecht niet zo dat er patenten worden gegeven aan plantenvariëteiten en gangbare kweekmethodes. Dat was ook niet naar de zin van de Indische regering, die in een brief naar EPO stelde dat het patent een inbreuk vormde op Indische wetgeving en internationale verdragen.

"Eigenlijk ging het hier om een erg slinkse vorm van biopiraterij. De eigenschap die Monsanto op zijn conto had geschreven, hadden ze eigenlijk gewoon ontdekt in een Indische meloen. Monsanto deed alsof ze de eerste waren die deze eigenschap in andere meloensoorten had overgebracht, maar iets kopiëren is niet hetzelfde als iets uitvinden. Daarnaast was het patent ook een inbreuk op de Indische wet op biodiversiteit. Het zou een schande zijn geweest als het Europees Patentenbureau Monsanto zou beloond hebben met een patent dat de Indische wetgeving naast zich neerlegt", aldus Francois Meienberg, die met Bern Declaration mee oppositie voerde.

Christoph Then van de protestorganisatie No Patents On Seeds!: "We kunnen van een succes spreken, maar we lossen het probleem niet voorgoed op door steeds weer bezwaren aan te moeten tekenen bij het patentenbureau. De politiek moet ervoor zorgen dat wetten goed worden toegepast."

Het protest werd ondersteund door Arbeitsgemeinschaft Bäuerliche Landwirtschaft (Duitsland), Bund Naturschutz in Bayern (Duitsland), Berne Declaration (Zwitserland), Gesellschaft für Ökologische Forschung (Duitsland), Greenpeace (Duitsland), No Patents on Life! (Duitsland), Verband Katholisches Landvolk (Duitsland) and Foundation for Future Farming.

Bron: No Patents on Seeds en BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: