Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat schieten we op met het energierapport?

Onlangs zei minister Kamp van Economische Zaken dat het tijdperk van fossiele energie echt voorbij is, daarmee liep hij vooruit op het energierapport dat hij maandag 18 januari met trots presenteerde. Toch is er volgens Maurice Brandse (eigenaar van diverse bouw-vergelijkingssites) weinig om vooralsnog trots op te zijn, want eerst gaat de overheid een aantal jaren in gesprek met bedrijven en burgers over de manier waarop het gebruik van fossiele energie het beste terug gedrongen kan worden.

Lees hier zijn visie:

Échte groene subsidie

Een optie zou zijn om weer subsidie te geven voor energiebesparende maatregelen, want burgers worden nu niet bepaald gestimuleerd om echt groene maatregelen te nemen. Zonnepanelen worden niet meer gesubsidieerd, het vervangen van enkelglas door dubbelglas is niet meer zo aantrekkelijk en zo zijn er nog enkele voorbeelden te noemen. De realiteit is namelijk dat de meeste burgers pas aan energiebesparende maatregelen denken als het ze ook wat oplevert. Het is een utopie om te denken dat de gemiddelde Nederlander vanuit zijn hart groene maatregelen neemt.

Het zou verstandig zijn weer subsidie te geven voor energiebesparende maatregelen. Op voorwaarde dat de maatregelen verder gaan dan voorheen. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld dat enkelglas vervangen door dubbelglas niet voldoende is, maar dat minstens HR++ glas of driedubbelglas voor het enkele glas in de plaats moet komen. Een dakkapel zou ook tot de maatregelen kunnen behoren, maar dan wel een dakkapel met een isolatiewaarde van meer dan 5,0 RC (warmteweerstand). Anders is het geen groene subsidie, maar gewoon ordinaire bouwsubsidie.
 
Dat verplicht huiseigenaren om iets verder te gaan dan dat ze tot kort geleden misschien zouden doen. Een iets duurdere polyester dakkapel met een passiefhuis kozijn wordt dan opeens wel een interessante optie.

Verkeerde insteek

Toch is het triest en best wel zorgwekkend dat we anno 2016 nog steeds groene subsidie nodig hebben om Nederland een klein stukje groener te maken. Nog lang niet iedereen beseft dat er niet oneindig kan worden voortborduurt of fossiele energie en dat het vroeg of laat een keer ophoudt. Niettemin blijft de inhoud van onze portemonnee het beeld van onze uitgaven bepalen. We zullen maar eens een euro te veel uitgaven aan een wereld die langzaam donkerder en minder mooi wordt. Anders gezegd, er moet een einde komen aan het korte termijn denken.

Daarom is het ook frustrerend dat de politiek zo besluiteloos is. Ze weten dondersgoed wat er moet gebeuren, maar nemen de besluiten op basis van opiniepeilingen en andere sentimenten. Waarom moet er anders eerst een jarenlange discussie plaatsvinden met belanghebbenden voordat een keer wat besloten, laat staan gedaan wordt.

Klik hier voor meer informatie over het energierapport.
Publicatiedatum: