Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"'Consumenten zijn gebaat bij ecologisch en biologisch gevangen vis"

Eco-Bio-label voor wilde vis?

De Nederlandse wilde vis als consumptievis terugbrengen op de eerste plaats boven alle gekweekte vissoorten én het introduceren van een ecologisch-biologisch keurmerk hiervoor. Dit zijn de ambities van Stichting Algemeen Belang Biogroup Noordzee uit Urk. Top&Vers vroeg aan voorzitter Albert Bakker hoe zijn stichting deze doelstellingen denkt te kunnen verwezenlijken.

Uw stichting wil een onafhankelijk Eco-Bio-label introduceren voor wilde vis uit de Noordzee, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Wat is er volgens u mis met gekweekte vis?
"Vissoorten uit natuurlijke en niet vervuilde wateren, zoals de Noordzee, zijn beter dan welke gekweekte visvariant dan ook. Bij kweekvis worden namelijk altijd concessies gedaan, bijvoorbeeld als het gaat om voeding en om het toedienen van antibiotica. Bij langdurig gebruik kunnen antibiotica er bijvoorbeeld voor zorgen dat het visvleesgewicht toeneemt. Dit maakt voor visverwerkers de verleiding groot om meer antibiotica toe te dienen."

Waarom het zóveelste keurmerk in vis?
"Er bestaan inderdaad al diverse duurzaamheidskeurmerken, maar deze zeggen niets over de ecologische kwaliteit van de wild gevangen vis. Daarom wil onze stichting een Eco-Bio-label voor wilde vis uit de Noordzee, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren introduceren. Voor deze vis bestaat nog geen ecologische en biologische wetgeving en hierin hopen wij verandering te brengen. Ons label gaat verder dan de keurmerken die alleen betrekking hebben op duurzaamheid, zoals het MSC-keurmerk. De kwaliteit van de vis is het allerbelangrijkst en duurzaamheid hoort daarbij. Met het keurmerk willen we zorgen voor een hogere opbrengst voor de visser en voor een beter door consumenten geaccepteerde viskwaliteit in de winkelschappen."

Wat is het verschil tussen 'ecologisch' en 'biologisch'?
"Ecologisch is altijd biologisch, maar het omgekeerde is niet per definitie het geval. Bij biologische producten is vooral aandacht besteed aan de productkwaliteit en dus aan de menselijke gezondheid, aan dierenwelzijn en aan duurzaamheid. Bij de productie van ecologische producten wordt uiterst consequent rekening gehouden met het hele ecosysteem en worden alle aspecten vermeden die dit systeem schade toebrengen. Ecologisch eten is daarom bevorderlijk voor het hele ecosysteem: voor mens, dier, milieu, bodem, water én lucht. Naar mijn overtuiging zijn consumenten gebaat bij eerlijke en heerlijke, ecologisch en biologisch gevangen vis. Deze vis is duurzaam gevangen uit de vrije natuur, waarbij er sprake is van een dynamisch evenwicht en biodiversiteit."

Welke meerwaarde biedt uw keurmerk richting de consument?
"Biokeurmerken genieten een veel grotere bekendheid bij het winkelende publiek dan bestaande keurmerken. Ons nieuwe keurmerk kan terugvallen op deze bekendheid en dit komt de opbrengst van hiervoor gecertificeerde producten ten goede.
Ik ben ervan overtuigd dat producten met het Eco-Bio-label gemiddeld 30% meer opbrengen dan 'gewone' producten zonder dit keurmerk. Ik verwacht dat deze opbrengst in de toekomst kan groeien naar 40 tot 50%. De doelgroep van visproducten met ons keurmerk is de bewuste consument, die beleving koopt, die wat over heeft voor de natuur en die tevens denkt aan de volgende generaties. Deze consument gaan wij onder meer benaderen met advertenties in vakbladen en tijdschriften. Voor een goede consumentenpromotie gaan we actief samenwerken met vishandelaren, visdetaillisten, supermarkten en horecagroothandels."

Hoe verwacht u dat ngo's reageren op het nieuwe keurmerk?
"Met ons keurmerk kunnen wij hen de wind uit de zeilen nemen. Zo pleit Kees Kodde, programmaleider van Greenpeace, voor meer ecologische producten. Het Wereldnatuurfonds en Stichting Noordzee hebben dezelfde wens. Ik denk dan ook dat ngo's alleen maar positief zullen zijn over ons initiatief."

Aan welke vereisten moeten gecertificeerde visproducten voldoen?
"Deze producten moeten duurzaam zijn gevangen én geproduceerd met respect voor natuur, mens en dier. Zo moeten vissers slimmer, selectiever en meer verspreid vissen op wilde vis en verspilling tegengaan. Belangrijk is dat zij investeren in hun visgebied, vervuiling proberen tegen te gaan en de zee schoon houden. Chemische toevoegingen en antibiotica zijn verboden. Daarnaast moeten gecertificeerde producten streekproducten zijn, waarvoor qua vangst en productie weinig foodmiles zijn afgelegd. Deze producten moeten gedurende het volledige productieproces worden geïnspecteerd door onafhankelijke certificeringsorganisaties en door de overheid."

Wat zijn de kwaliteitsaspecten van wild gevangen Noordzeevis?
"Allereerst is het geen kweekvis. Het is wilde, niet vetgemeste vis, die vrij is van antibiotica. De visserij van de Noordzeevis vindt plaats met respect voor de natuur. De vissers zorgen voor een duurzaam beheerde Noordzee en hanteren diervriendelijke vangst- en verwerkingsmethoden. Bovendien is het hun streven om zo milieuvriendelijk en energiebesparend mogelijk te werk te gaan. De verwerking en de productie van de Noordzeevis vinden plaats zonder chemische toevoegingen."

Hoe kunnen vissers, vishandelaren, retailers, visdetaillisten en andere bedrijven meewerken aan de realisatie van het label?
"Zij kunnen contact opnemen met onze stichting. Door het leveren van een financiële bijdrage kunnen zij participant of sponsor worden. Deze bijdrage geeft recht op vermelding op onze website, als serieuze blijk van het bedrijf dat het alleen genoegen neemt met de allerbeste viskwaliteit en met de schoonste natuur. Onze stichting zal hiervoor betrokken partijen actief benaderen en duidelijk haar doelstellingen uitleggen. Zo hopen wij partijen warm te maken voor een concrete bijdrage. In mijn ogen moet elk zichzelf respecterend bedrijf blijven verduurzamen en maatschappelijk ondernemen met een goed oog voor de vier P's, product, people, planet en profit. Alle partijen kunnen samenwerken in het project 'NorthSea2Bio'. Zo kan er worden gelobbyd bij diverse overheden en bij de Europese Unie om ons nieuwe Eco-Bio keurmerk te erkennen en de verouderde wetgeving aan te passen. Verder gaan we onafhankelijke keuringsinstanties uitnodigen om controlesystemen voor ons keurmerk op te zetten."

Bron: Top&Vers
Publicatiedatum: