Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eco-Dynamisch fietspad in Emmen

De provincie Drenthe werkt samen met Grontmij, Recreatieschap Drenthe en ander partners aan de ontwikkeling van een ‘Eco-Dynamisch fietspad’. Dit fietspad wordt gemaakt van biocomposietmaterialen en heeft ecodynamische verlichting. Hiermee is het fietspad 100% recyclebaar met duurzame verlichting. Komende zomer wordt in het provinciale fietspad tussen Klazienaveen en Barger Oosterveen bij Emmen een proeftraject van circa 200 meter aangelegd. Het onderzoek dat nu van start gaat, richt zich op de aanlegmethoden, de levensduur, het fietscomfort, ecologie en kleurverandering.



Vanwege het hoge energieverbruik tijdens de productie en gebruik van fossiele grondstoffen zoeken regionale overheden naar alternatieve materialen voor asfalt, beton en aluminium bij de aanleg van fietspaden. Henk Brink, gedeputeerde provincie Drenthe: “Voor Drenthe is het van groot belang om vanuit de kansen die biobased economy biedt en het verbeteren van de werkgelegenheid in de provincie ruimte te bieden voor dit proeftraject in Emmen. We hebben het vertrouwen dat het Eco-Dynamisch Fietspad een duurzaam en slim alternatief kan zijn voor het traditionele fietspad.”

Biocomposiet

Biocomposietmaterialen worden gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is minstens gelijk aan beton of staal en is 100% recyclebaar. Zowel het fietspad als de verlichting is bij een Eco-Dynamisch Fietspad van biocomposiet gemaakt.

Rudi van Hedel, projectmanager Biomassa & Biobased Economy van Grontmij: “De Biocomposietmaterialen zijn minder belastend voor het milieu om te produceren. Het zijn groene grondstoffen zodat ze bijdragen aan een Biobased Economy. Daarnaast zijn Biocomposietmaterialen flexibel toepasbaar en demontabel waardoor je een fietspad eenvoudig kunt aanpassen aan de steeds meer diverse gebruikers.”

Ecodynamische verlichting

Ecodynamische verlichting heeft een duurzame LED-verlichting en slimme sensoren waarmee de natuurlijke lichtkleuren in de ochtend, nacht en avond eenvoudig te volgen zijn. Hierdoor wordt verstoring van de leefomgeving tot een minimum beperkt. Besparingen in energie worden bereikt door in de nachtelijke uren de verlichting te dimmen. Indien de sensoren verkeersdeelnemers detecteren of als de veiligheidsomstandigheden daarom vragen, zoals bij mist of een AMBERT-Alert, dan past het verlichtingsniveau zich automatisch aan.

Partners

Het Eco-Dynamisch Fietspad wordt ontwikkeld door het consortium: Grontmij Nederland in De Bilt (onderdeel van Sweco) , EVA-Optic te Zwartsluis, Stenden Hogeschool in Emmen met Green PAC en Naftex in Wiesmoor (D). De ontwikkeling wordt organisatorisch en financieel ondersteund door de Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe, het samenwerkingsprogramma

‘INTERREG V Nederland-Duitsland’ en is hiermee door de Europese Unie (EU) medegefinancierd. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn de verhoging van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio. Grontmij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanleg van het Eco-Dynamisch Fietspad.

Resultaat proeftraject

Het proeftraject van het Eco-Dynamisch Fietspad bij Emmen is een duurproef van een aantal jaren. De eerste resultaten worden dit najaar verwacht.

Bron: Provincie Drenthe
Publicatiedatum: