Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar biodiversiteit landbouw met natuur verbindt

Donderdag 21 januari 2016 op de Bio-beurs in Zwolle is er een workshop met Jaco Burgers-directeur landbouwbedrijf ERF en het Flevolandschap en Geertje Schlaman Netwerk BIC over een initiatief voor een vergaande integratie van natuur en landbouw.

Een win-winsituatie waarin biodiversiteit de drager wordt van het functioneren van beide ecosystemen. Maar waar eindigt landbouw en waar begint de natuur? ERF, een grootschalig biologisch akkerbouwbedrijf in de Flevopolder en Flevolandschap zijn samen op zoek naar een vergaande integratie van natuur en landbouw in de ontwikkelstrategie Noorderwold- Eemvallei. Van akkerbouw naar oogsten uit de natuur, met eenjarige en meerjarige teelten.



Flevo-landschap heeft zo'n 5700 hectare Flevolandse natuur in beheer, waaronder de Lepelaarplassen, Natuurpark Lelystad en Werelderfgoed Schokland. Met de ontwikkelstrategie voor Noorderwold-Eemvallei wil Flevo-landschap een verregaand experiment aangaan om samen te werken met boeren. Een experiment gericht op bijzondere en kwetsbare soorten als de veldleeuwerik, velduil en kiekendief, vogels die baat hebben bij een dynamisch beheer met verscheidenheid op de akkers en pioniervegetatie. Samenwerkingspartner ERF is het grootste particuliere biologische landbouwbedrijf van Nederland. ERF BV teelt verschillende akkerbouwgewassen op zo'n 2000 hectare grond in Flevoland. Het bedrijf is ontstaan uit de privatisering van het grootlandbouwbedrijf van de Rijksdienst IJsselmeerpolders en is daarmee gespecialiseerd in het duurzaam beheren en exploiteren van gronden waar nog geen bestemming voor is. ERF heeft daarmee ook een maatschappelijke rol die het bedrijf met een flexibele instelling wil inzetten, bijvoorbeeld gericht op het verbinden van landbouw, natuur, wonen, werken en beleven. Jaco Burgers en de medewerkers van ERF hopen uiteraard op een positieve werking op hun akkerbouwgewassen: meer natuurlijke vijanden van ziekten en plagen en vitalere gewassen.

Hoe is akkerbouw te combineren met natuur en welke ervaringen zijn er? Wat zijn voordelen, valkuilen en/ of uitdagingen? Deze vragen en anderen komen in de workshop presentatie op donderdag as om 15.30 uur in de Meerhal B op de Biobeurs in Zwolle.

Bio-Beurs 2016 is geopend woensdag 20 januari van 11:00 uur tot 21:00 uur en donderdag 21 januari van 10:00 uur tot 19:00 uur.

Het Streekplein is een samenwerking van Van Eigen Erf, SPN, Netwerk Biologische InfoCentra en Land & Co en mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Voor meer informatie: www.bio-beurs.nl
Publicatiedatum: