Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe 5-delige serie landbouw- en voedseldialogen

It's the food, my friend! - Waarheen met ons voedselsysteem?

Voor de zevende maal in successie komt er een serie landbouw- en voedseldialogen in de Rode Hoed onder de titel It's the food, my friend! Het voedseldebat is behalve actueel ook fundamenteel. Na het recente klimaatakkoord in Parijs, zei klimaatonderzoeker prof. Pier Vellinga: "Wat betreft fossiele brandstof is de pap gestort en gaan we de komende decennia naar hernieuwbare energiebronnen. Nu moet alle aandacht naar het robuust en ecologisch houdbaar maken van ons voedselsysteem." Onderzoek, bedrijfsleven, overheid en burgers zullen daarin samen moeten optrekken.
 
De nieuwe, 5-delige, debatserie staat in het teken van de overgang naar een ander voedselsysteem. En van wetenschappelijke inzichten die hierbij helpen. We trappen op 29 februari af met een sociaal-culturele beschouwing over landbouw, vlees en ethiek door ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Op 14 maart staat de relatie tussen landbouw & voedsel en het vluchtelingenvraagstuk centraal. Daarna kijken we naar de relatie voeding en gedrag (29 maart) en naar de rol van bacteriën in onze voedselketen (19 april). Op zaterdag 21 mei is het slotdebat met staatssecretaris Martijn van Dam en diverse experts en innovatoren over de noodzakelijke transitie van ons voedselsysteem. Bekijk hier het volledige programma

Wereldwijde ontwikkelingen beïnvloeden ons landbouw- en voedselsysteem en omgekeerd. Denk aan vluchtelingenstromen, protesterende en massaal uittredende boeren, maatschappelijke onvrede over dierenwelzijn, stijgende zorgkosten, teruglopende bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit en klimaatverandering. Wat is onze visie daar op? Hoe beweeglijk moet ons voedselsysteem zijn?
Het wordt steeds duidelijker dat we wereldwijd meer ecologisch verantwoord voedsel moeten gaan produceren. Voedsel dat gezond is en voor iedereen beschikbaar. Om dat op de lange termijn zeker te stellen, is een transitie nodig. Wie om zich heen kijkt, ziet daarvoor al hoopvolle aanzetten.

Nederland speelt een cruciale rol in het wereldvoedselsysteem. Wereldwijd hebben we belangrijke posities in de handel, de import en export van voedsel, kennis en technologie en de veredeling van gewassen en vee. Welke rol willen we spelen in de transitie?
 
De nieuwe debatreeks vindt plaats tijdens het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie en de zoektocht van de overheid naar een voedselagenda naar aanleiding van het rapport Naar een Voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.


Kaartverkoop
 
Kaarten: 12 euro (studenten: 7 euro)
Kaart slotzaterdag: 20 euro, inclusief lunch (studenten: 12 euro)
Passe-partouts: 50 euro (studenten: 32 euro)
Bestel kaarten via de Rode Hoed.

Organisatie:
  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, Ecominds
  • Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen in samenwerking met de Rode Hoed.

Partner: Youth Food Movement
Mediapartners: dagblad Trouw en Foodlog.nl

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Economische Zaken, Achmea, Rabobank, Triodos Foundation, Nederlandse Zuivelorganisatie, DO-IT, Koppert B.V. en Eosta.
Publicatiedatum: