Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen Groeit met korte voedselketens naar de consument

Korte voedselketens bieden voordelen voor de producent én consument. Met vers voedsel, een gezicht achter het product en goede prijzen voor beide partijen. In de Bio-beurs workshop 'De groeikracht van korte voedselketens: wat zijn de kansen voor uw bedrijf?', staan de mogelijkheden in dit groeiende directe verkoopkanaal centraal. Op woensdag 21 januari om 19:00 uur vertellen Irene Bruins, Judith Vos en Marianne Bastiaansen over de kansen waar zij op inspelen met respectievelijk ERF 1, De Nieuwe Graanschuur en Voedselkollektief Amersfoort. Kom ook inspiratie opdoen.

Biologisch groeit. Eén van de redenen is de groeiende interesse in de herkomst van ons voedsel. Biologische bedrijven kunnen hier goed op inspelen en met directe verkoop het eigen verhaal prima voor het voetlicht brengen. 'Directe afzet' is een groeiend verkoopkanaal met verschillende vormen gericht op individuele consumenten of consumentengroepen. Bij vormen als boerenmarkten, boerderijwinkels en bezorgboxen ligt het initiatief bij de boer. Ook consumenten nemen het initiatief en verenigen zich in een toenemend aantal voedselcollectieven of coöperaties om voedsel met meer kwaliteit te verkrijgen.


Boven: de familie Bruins van ERF 1. Onder foto's van De Nieuwe Graanschuur.

Irene Bruins van de biologische boerderij ERF 1 zet zich met haar ouders en broer iedere dag in om mensen dichtbij de voedselproductie te brengen. Het bedrijf is een mooi voorbeeld van hoe transparant je kunt zijn in het laten zien hoe voedsel van hoge kwaliteit tot stand komt. Irene is ook diëtist en erg enthousiast om haar passie voor voeding over te brengen op anderen. In de workshop op de Bio-beurs vertelt ze over de korte voedselketen van haar bedrijf, de directe afzetkanalen en het tot waarde brengen van producten met een verhaal.

Judith Vos zal in de workshop vertellen over de manier waarop Voedselkollektief Amersfoort is opgezet in 2011 en de lokale, biologische landbouw stimuleert. Het aantal lokale producenten dat aan het collectief levert, groeit mee met de vraag. Alle groenten, fruit en zuivel worden binnen een straal van 25 kilometer rondom Amersfoort geteeld en geproduceerd. De deelnemende leden nemen op vrijwillige basis alle werkzaamheden in het collectief voor hun rekening. Marianne Bastiaansen heeft hierin nu een grotere rol, sinds Judith in mei 2015 met mede-initiatiefnemers de unieke winkel 'De Nieuwe Graanschuur' is gestart. De verpakkingsarme winkel bereikt een extra publiek en blijft de korte voedselketen centraal stellen. Klanten komen meer in aanraking met de achtergronden van voeding en kunnen door lid te worden van Coöperatie De Nieuwe Graanschuur meedenken over de ontwikkeling.

Nieuwsgierig geworden? Kom voor de ervaringen van deze inspirerende ondernemers op woensdag 21 januari om 19:00 uur naar Meerhal D op de Bio-beurs. De workshop wordt begeleid door Ingrid Veeman-Cremervan Biologisch Netwerk – Let's talk Bio!
Publicatiedatum: