Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch en kleinschalig: een andere kijk op toekomstig boeren

"Maximaal 150.000 euro subsidie per boer"

De Oxford Real Farming Conference (ORFC) roept op tot het begrenzen van subsidies. Hoogstens 150.000 euro per boer, zodat het belastinggeld naar kleinere boeren gaat en niet bij grote landeigenaren terecht komt. Deze week kwamen er in Oxford twee visies op het toekomstig boeren ter sprake. De 5 jaar oude Oxford Real Farming Conference (ORFC) is op dit moment de decennia oude Oxford Farming Conference ontgroeid.



Terwijl afgevaardigden van die laatste - vooral grote landeigenaren en vertegenwoordigers van grote bedrijven – een dagje met maaltijden en politieke sessies doorbrachten, debatteerde men tijdens de andere conferentie over het ingrijpend hervormen van de geïndustrialiseerde intensieve landbouw, die zij vertegenwoordigen.

"Er moet iets aan het agro-industriële voedselsysteem worden gedaan", aldus Colin Tudge, oprichter van de OFRC. Stap voor stap hervormingen lossen de wereldwijde voedselcrisis niet op. Een miljard mensen hebben honger en ook een miljard mensen worden ziek van ongeschikt voedsel en daarbij zijn vele diersoorten in gevaar.
Op een bijeenkomst van de Land Workers’ Alliance en het tijdschrift The Land werd gesproken over de ongelijkheid op het platteland. De Alliance zei dat er een huisvestingscrisis is op het platteland en dat de overheid maatregelen moet nemen omtrent o.a. huisvesting en werkgelegenheid om te voorkomen dat het platteland een privilege voor de rijken wordt, die er wonen, maar niets doen.

"Familiebedrijven verdwijnen en er komen steeds meer commerciële agrarische, zakelijke bedrijven. Het wordt moeilijker om zaken te doen en de gemiddelde leeftijd van de boer is zorgwekkend hoog", zei campagnevoerder Simon Fairlie.
De subsidies dienen niet hoger te zijn dan 150.000 euro per boer en ook moet de oligopolie aan banden gelegd worden, evenals agressief prijsbeleid. De huidige agrarische sector is economisch niet duurzaam en sociaal en ecologisch gezien destructief.

De laatste 40 jaar zijn de kosten voor productiemiddelen harder gestegen dan de waarde van de grondstoffen, waardoor de opbrengsten niet toereikend zijn en veel mensen hun bedrijf staken.

Bron: The Guardian
Publicatiedatum: