Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische wijnbouw groeit minder hard"

Op 25 tot en met 27 januari zal in het Franse Montpellier 's werelds grootste biologische wijnbeurs plaatsvinden, Millésime Bio. De snelle groei van de sector gedurende de eerste tien jaar van deze eeuw is echter aan het afnemen.

Volgens cijfers van Eurostat, nam in de periode van 2002 tot 2011, het Spaanse wijnareaal explosief toe van 16.000 hectare naar bijna 80.000 hectare. In Frankrijk werd het areaal in dezelfde periode uitgebreid van 15.000 naar 61.000 hectare en in Italië van 37.000 naar 53.000 hectare, (deze drie landen zijn samen goed voor 73% van de wereldwijde productie van biologische wijnen). Sinds 2011, stagneert de groei echter, in sommige regio's neemt het aantal wijnboeren zelfs af.



Zo'n 35% van de Europese wijndrinkers kiest voor biologische wijn. Onderzoeksgegevens uit onder meer Frankrijk en Zweden, geven aan dat de consument dit doet omdat het beter voor het milieu is. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen koopt 46% biologische wijn omdat deze beter smaakt, in Duitsland lag dit percentage op 50%.

Uit een analyse van de resultaten van de Decanter World Wine Awards 2015, blijkt echter dat biologische wijnen lager genoteerd staan op de medaillespiegel ten opzichte van alle deelnemende wijnen (64,9% ten opzichte van 70,02%). Ofschoon biodynamische wijnen op het gemiddelde niveau van 70% uitkwamen.

Hoewel te bezien valt of biologische wijnbouw ooit de norm zal worden, zijn de inspanningen van telers in deze sector, indrukwekkend, zoals die van Alain Voorons en Wiebke Seubert. Die in Fitou een vervallen wijngaard omtoverden in een biologisch wijndomein. Zij deden hun kennis over biologische gewasbeschermingsmethoden onder andere op tijdens bezoeken aan Australië.
De wijngaarden, die gelegen zijn in de Languedoc-streek, hebben soms te lijden van watertekorten. Om dit aan te pakken maakt het stel gebruik van de Canadese 'bois raméal fragmenté' methode, waarbij een bosachtige bodemstructuur gecreëerd wordt die in staat is het water vast te houden.

De grootste uitdaging blijft echter de bestrijding van de Lobesia Botrana, druivenbladroller, die men bestrijdt door het spuiten van Bacillus thurengiensis, een biologisch bestrijdingsmiddel.

Certificering was voor deze wijnboeren aanvankelijk een probleem omdat hun domein kleinschalig en versnipperd was. Vanwege nieuwe regelgeving is dit momenteel wel mogelijk en men hoopt het Ecocert predicaat te ontvangen.

De inspanningen van het stel zijn inmiddels beloond met kwaliteitswijnen, die zelfs bekroond zijn met gouden medailles tijdens het Concours Génerale in Parijs en een zilveren medaille van Decanter World Wine Awards.

Alain Voorons denkt dat het moeilijk wordt om standaard biologische teeltmethoden toe te passen in de wijnbouw, omdat biologische teelt een grotere biodiversiteit vereist dan conventionele grootschalige teelt.

Bron: Decanter China
Publicatiedatum: