Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na bio-honing, is het tijd voor biologische cashewnoten

De Girijan Coöperatie, GCC, de Indiase marktleider in biologische honing, zal zich ook toe gaan leggen op de teelt van biologische cashewnoten. De coöperatie is hiervoor een samenwerking aangegaan met de Intergated Tribal Development Corporation, ITDA, in het district Andrha Pradesh.

Chakradhar Babu, projectleider bij IDTA, heeft alle gegevens van de cashewteelt in de betreffende regio in kaart gebracht, waar de cashewproductie de voornaamste bron van inkomsten is. Ook bezocht hij inheemse telers op traditionele lokale zondagmarkten. Het ITDA werkt aan de oprichting van een vereniging van biologische telers op lokaal niveau.



De betalingen zullen volgens een biometrisch systeem verlopen en er zal gezorgd worden voor technische ondersteuning. GCC en ITDA zullen verantwoordelijk zijn voor de financiering. "Telers kunnen hun producten opslaan in voorraadhuizen en er zullen extra verkooppunten opgericht worden in dorpen. Telers kunnen eveneens gebruikmaken van bio-certificaten om problemen bij de distributie van de producten te voorkomen", vertelt Babu.

Vastgelegd in een memorandum van overeenstemming

De GCC heeft een memorandum van overeenstemming ondertekent met het in Kerala gevestigde Olam Company, dat bio-certificaten toekent aan Indiase stammen en een premie van 0,02 euro per kilo cashewnoten uitbetaald aan gecertificeerde telers.

Babu legt uit dat de cashews, in Rampachodavaram, geteeld worden op een areaal van 16.187 hectare en dat lokale stammen geen winst kunnen maken vanwege een gebrek aan marketing. Aanvankelijk zou een deel van het areaal gebruikt gaan worden voor de productie van 10.000 ton biologische cashewnoten.

Zakelijk oogpunt

Vanuit een zakelijk oogpunt, wordt hier echter verschillend over gedacht omdat de meningen over biologische cashewnoten nogal uiteenlopen. "We steunen het plan om tussenhandelaren buiten spel te zetten maar er bestaat vooralsnog geen biologisch predicaat voor cashewnoten en –plantages omdat bij de teelt van cashewnoten geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast worden. Het bio-label zal dus uitsluitend dienen ter promotie van het merk."

Bron: The Hindu
Publicatiedatum: