Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal-inspecteur Hanneke de Boer:

"Fingerspitzengefühl: net één vraag meer stellen dan je ziet"

Skal-inspecteur Hanneke de Boer heeft een blog geschreven voor op de website van Ontdek Bio. Hierin vertelt ze over haar werk, over de voorbereiding op een toelatingsonderzoek bijvoorbeeld en wat de leukste en mooiste aspecten zijn van haar werk:

Inspecteren met Fingerspitzengefühl
Ik ben nogal avontuurlijk aangelegd. Iedere keer is het een verrassing waar ik terechtkom en daar hou ik van. Ik kom steeds nieuwe mensen tegen. Bij Skal werk ik nu bijna zeven jaar. Hiervoor heb ik onder andere bij de NVWA gewerkt, ook in de buitendienst. Wat ik mooi vind bij Skal, is dat we voor alle schakels werken. Vrijwel elk bedrijf heeft een verbinding met andere bedrijven en vaak ken je die ook al. Dat maakt het leuk. Wat ik ook interessant vind, is de logistiek van de handelsstromen. De ene ondernemer is een 'dozenschuiver', de andere bewerkt het product waardoor er risico's kunnen zijn. Dáár moet je over doorvragen. Net één vraag meer stellen dan wat je ziet. Fingerspitzengefühl noem ik dat. En dat levert ook weer wat op! Als ik een audit doe, probeer ik het bedrijf meteen wat mee te geven voor de volgende inspectie. Ik wil meerwaarde bieden. Dat zit hem bijvoorbeeld in uitleg waarom de regels zijn zoals ze zijn. Ze lijken soms betuttelend, maar dat zijn ze niet. Zo hebben ze met het waarborgen van de bio-status tussen de schakels te maken.

Toelating

Vandaag doe ik een toelatingsonderzoek. Dat bereid ik niet voor; de ondernemer moet vertellen wat hij van plan is. Binnenkort ga ik naar het hoofdkantoor van een grote supermarkt. Zo'n audit bereid ik wel voor. Van te voren heb je ook contact met zo'n bedrijf over vereiste documentatie. En ik ga zelf biologische producten bekijken in die supermarkt, zodat ik van tevoren weet wat er te koop is.
Laatst had ik een heel bijzonder bedrijfsbezoek. Ik moest naar een kleine opslagruimte, ergens achterin de polder. De ingang bleek bij een kroeg te zijn. Achterin was een theater, compleet met een podium, een balkon en een hele chique bank voor de Vips. In de winter kwamen daar cabaretiers voorstellingen geven. Die opslag van bio-producten deden ze er bij.

Bio en EKO

Vandaag begin ik met een korte presentatie over Skal en vertel wat we wel en niet doen. Horeca en winkels vallen buiten de bio-wetgeving. "Maar er zijn toch winkels met een EKO-certificaat?", vraagt de ondernemer. "Dat klopt", zeg ik, en geef uitleg over het Europees biologisch keurmerk en de private Stichting EKO, die wel winkels en horeca certificeert.

Ik wijs erop dat een handelsbedrijf moet kunnen aantonen dat de vorige schakel in de keten óók bio gecertificeerd is. En ik vraag waar de producten komen te staan die hij gaat inkopen. Waarschijnlijk niet in de woonkamer? Nee, de opslag wordt uitbesteed aan een ander bedrijf. In dat geval hoeft hij zelf alleen een handelscertificaat te hebben. Ik krijg een bedrijfsplan, een kwaliteitsplan en een klachtenregeling te zien. Netjes allemaal, dat is de basis van een bedrijf. Zoals zo vaak ontbreekt de voorbeeldfactuur (of pro forma factuur) met NL-BIO-01 erop. Maar die code is wel opgenomen in het kwaliteitsplan en daarom keur ik het goed.

Aan het eind van mijn inspectie vraag ik of ik het rapport kan printen. "Nee, alles gaat hier digitaal", is het antwoord. Heel duurzaam! Vanuit de wetgeving is een handtekening vereist, en daarom maak ik een papieren verwijsrapport op. Tussendoor informeer ik naar de plannen voor een ISO- of HACCP certificering. Die is van belang als het bedrijf ook evenementen wil gaan doen. Ook geef ik mee dat je als bio-ondernemer mede verantwoordelijk bent om de keten schoon te houden. Als je een leverancier kent die niet deugt, dan moet je dat melden aan Skal. Na wat laatste vragen van de ondernemer over gebruik van het Skalnummer en het biologisch keurmerk is het tijd voor de handtekeningen. Het ziet er allemaal goed uit. Nadat mijn collega's het rapport gezien en goedgekeurd hebben kan de certificering in orde gemaakt worden. Hoe zo'n startend bedrijf het gaat doen, is altijd afwachten. In dit geval denk ik dat het zeker goed komt. De voorbereiding van deze mensen was goed. Het zijn mensen met passie, die weten wat ze willen. Mooi om te zien!

Hanneke de Boer - SKAL

Voor meer informatie: www.skal.nl en www.ontdekbio.nl

Bron: Ontdek Bio
Publicatiedatum: