Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EuroFruitPorts verwacht stijging in bio-bananen

Tholen - Logistiek dienstverlener EuroFruitPorts blikt tevreden terug op 2015. In volumes is het bedrijf zo'n 5% gestegen in vergelijking met 2014. Peter Tops vertelt dat dit met name heeft te maken met een stijgende opbrengst van de bananenplantages in West-Afrika. "Daarnaast is er dit jaar een hoger volume aardappelen en uien naar Ivoorkust gegaan."



Bananen

De hoofdactiviteit van het bedrijf draait nog steeds rond import: zeevracht van bananen. EuroFruitPorts lost zo'n 80% bananen, afkomstig uit diverse Afrikaanse plaatsen. Drie jaar geleden werd EuroFruitPorts in Antwerpen opgericht. Het bedrijf is een joint-venture tussen Euroports en Compagnie Fruitière. Laatstgenoemde bezit 49% van de aandelen. "Daarnaast hebben we nog een aantal kleinere klanten uit de AGF-sector. Het stijgende volume komt met name van al bestaande klanten. Nieuwe klanten, met name bij import, is voor ons nog toekomstmuziek."


Jan Simons (Operations Supervisor) en Peter Tops (General Manager).

Automatisch liftsysteem

Begin 2015 werd een nieuw lossysteem voor bananen geïntroduceerd met een automatisch liftsysteem. "Na enkele kinderziektes bij de start, werkt dit systeem tegenwoordig zo goed als feilloos", aldus Peter. "We hebben eigenlijk weinig technische problemen erin. Het gaat niet perse sneller, maar economischer."



Stijging in bio

Ook in 2016 is het bedrijf van plan om de positieve trend door te zetten. "Jaarlijks wordt zo'n 200.000 ton fruit gelost uit schepen en 50.000 ton uit containers. In 2016 verwachten we daar nog een kleine stijging in. De export groeit ook jaar na jaar, dus met name in containers verwachten we een groei. Dat gaat deels om uien, aardappelen, maar ook allerlei niet-AGF-gerelateerde producten." Peter ziet ook een stijging in biologische aanvoer van bananen. "Daar zien we nog mogelijkheden in naar de toekomst toe. Vorig jaar ontvingen we gemiddeld 10-15 ton per week en dat is al gegroeid naar 40 tot 50 ton per week. Ik verwacht dat de biovolumes verder zullen stijgen. Consumenten in Europa hechten er steeds meer belang aan."



Voor meer informatie:

Peter Tops
Eurofruitports NV
Land van Waaslaan 5
Haven 1207 - 9130
Kallo - Belgium
T +32 3 570 35 39
M +32 497 52 96 39
www.eurofruitports.com

Auteur: Gertrude Snoei