Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stevia in voeding is niet natuurlijk volgens natuurvoedingskundige Liesbeth Oerlemans

"Geen reden waarom stevia beter is dan aspartaam"

Natuurvoedingskundige Liesbeth Oerlemans heeft een opiniestuk geschreven over de vraag of stevia daadwerkelijk natuurlijk is omdat het afkomstig is van een plant. Volgens Liesbeth is er fysiologisch geen verschil tussen een E-nummer dat in de fabriek is gemaakt of uit een plant wordt geëxtraheerd. "Steviolglycosiden zijn net als aspartaam een goedgekeurd E-nummer. Er is dus geen reden waarom stevia beter zou zijn dan bijvoorbeeld aspartaam." Ze geeft ook aan dat zolang de plant als voedingsmiddel niet toegestaan is, er officieel dus ook geen biologische groene stevia te koop is.

Stevia in voeding is niet natuurlijk

Over stevia lijkt iedereen een mening te hebben. Helaas zijn er echter weinig mensen die ook checken of hun mening op feiten is gebaseerd. Stevia komt van een plantje en zou dus daarom natuurlijk zijn, maar is dat ook daadwerkelijk zo?

Stevia is als novel food sinds november 2011 toegestaan, maar dit geldt slechts voor een klein onderdeel van de plant, namelijk de steviolglycosiden: E960. De hele plant is als voedingsmiddel niet toegestaan, omdat niet voldoende is aangetoond dat het op de langere termijn niet schadelijk is. Dit geldt ook voor groene stevia, dat het gemalen gedroogde blad is van de plant.

Toch wordt door mensen die adviseren geen suiker te gebruiken stevia actief gepromoot als een natuurlijk alternatief. Vaak ontraden ze tevens ten zeerste zoetstoffen zoals aspartaam, want dat zou zo chemisch zijn. Mensen denken dat het beter is als iets afkomstig is uit een plant. Maar dat maakt helemaal niets uit als je slechts een onderdeel van een plant gebruikt. Je lichaam reageert op een stof, niet op de oorsprong van die stof. Er is dus fysiologisch geen verschil tussen een E-nummer dat in de fabriek is gemaakt of uit een plant wordt geëxtraheerd. Steviolglycosiden zijn net als aspartaam een goedgekeurd E-nummer. Er is dus geen reden waarom stevia beter zou zijn dan bijvoorbeeld aspartaam.

In biologische voeding mogen geen additieven worden gebruikt, tenzij ze als uitzondering zijn opgenomen in de positieve lijst in de bijlage bij de wetgeving. Voor E960 geldt dat niet. Dus ook als de steviolglycosiden geëxtraheerd worden uit biologische stevia mag dit niet gebruikt worden in biologische voeding. Zolang de plant niet is toegestaan, is er officieel dus ook geen biologische groene stevia te koop. Toch zie je dit wel vaak, zeker online. Dit komt omdat de NVWA de wet onvoldoende handhaaft. Er zijn tientallen leveranciers van groene stevia.

Als natuurvoedingsdeskundige verbaast het me dat de consument gelooft dat stevia in voeding een gezond alternatief is. Zou nu echt niemand constateren dat de positieve informatie meestal wordt verstrekt door bloggers die gebaat zijn bij de verkoop van stevia. Zo ook in de Allerhande van september jongstleden waarin een blogger aan het woord wordt gelaten die actief groene stevia promoot, terwijl dit in Nederland een verboden product is. Albert Heijn plaatste slechts twee weken een online rectificatie en trok deze daarna om niet-inhoudelijke redenen terug. De blogster schreef daarna ten onrechte een persbericht dat Albert Heijn de rectificatie zou hebben terug getrokken omdat haar informatie juist zou zijn. Het is jammer dat commerciële belangen belangrijker lijken te zijn dan het verstrekken van de juiste informatie. Ik pleit er voor dat ook bloggers zich verdiepen in onderwerpen voordat ze er iets over schrijven. Het zou helpen als de NVWA de wet zou handhaven. (Liesbeth verwijst naar deze link voor meer informatie over de wet).

In welke vorm kun je zoet dan het beste gebruiken? Dat maakt eigenlijk niet zo uit. De meeste mensen zijn gebaat bij het gebruik van minder zoet. Als je af en toe toch iets zoets wil eten, kies dan wat je het lekkerste vindt.

Liesbeth Oerlemans
www.liesbethoerlemans.com
Publicatiedatum: