Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Code rood vanwege ijzel in Drenthe en Friesland

In de provincies Drenthe en Friesland geldt een weeralarm, code rood van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Dit meldde KNMI aan het begin van de middag (6 januari). Voor de provincies Groningen, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden blijft code oranje van kracht. Ook in de kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden.

In het noorden en noordoosten houdt de gladheid aan tot donderdag. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.

De kou weet het zuiden van het land niet te bereiken. In het noordoosten houdt de kans op gladheid de hele dag aan.

IJzel

Vastgevroren neerslag, dat is ijzel. Dat ontstaat door een koude luchtlaag aan de grond, met daarboven een warme luchtlaag. Weerman Jordi Bloem van weeronline.nl legt het uit: "Als die koude laag wat dikker was geweest, had je sneeuw gehad in plaats van regen, dus ijzel."

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe hadden dinsdag last van de ijzel. De gladheid nam halverwege de middag wel af en volgens Rijkswaterstaat zijn de grote wegen weer redelijk begaanbaar. Tot 20:00 uur dinsdagavond gold nog code oranje in plaats van de eerder uitgegeven code rood.

Bron: Weeronline, KNMI
Publicatiedatum: