Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luchtzuiverende 'Plant bag' tegen smog

Via een grootschalige ontwerpwedstrijd van de organisatie Battle of Concepts zette SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) de ontwerpuitdaging uit voor een persoon-lijk draagbaar luchtzuiveringssysteem op basis van de luchtzuiverende werking van plantenwortelsubstraat (conceptnaam iGreen). Het ging hierbij om een vernieuwend ontwerp waarvan aannemelijk is dat deze de buitenlucht reinigt (onder andere fijnstof en volatiel organische stoffen - VOS) en tevens gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk is om te dragen. De jury verkoos de 'Plant bag' van studenten van de TU Delft als winnaar.

De Plant bag is een rugtas met planten waarbij een ventilatorsysteem de lucht zowel door een ruim plantenwortelsubstraat als een hepafilter trekt. Schone lucht komt via een buissysteem via kraag of sjaal uit bij de neus en mond. Een rugtas is niet alleen praktisch, hij biedt ook veel gebruiksgemak (makkelijk aan te trekken, geen gewicht op je hoofd). Daarnaast is de rugzak ook personaliseerbaar en tot mode-item te ontwikkelen. SIGN gaat met het winnend concept verder. De komende maand wordt een prototype gemaakt en de werking van de iGreen Plant bag in de praktijk getest.



2e en 3e plek

Op plaats 2 en 3 eindigden respectievelijk de concepten Clean Air (personaliseerbare scooterhelm met planten) en AtMOSSphere (headset met de zuiverende werking van mos).

Luchtverontreinigingsproblematiek

De iGreen moet een oplossing bieden voor de toenemende luchtverontreiniging. Dit is namelijk één van de grootste problemen waar de wereld mee kampt. Zo leven we in Nederland gemiddeld 1 jaar korter door de luchtverontreiniging. In steden, maar zeker ook in het buitenland zoals China, zijn de smogproblemen nog vele malen groter. Uiteraard is het doel om op lange termijn luchtverontreiniging te beperken en te voorkomen, maar voorlopig is bescherming nog de enige optie.

De iGreen is een van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van SIGN. Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van LTO Glaskracht Neder¬land en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: