Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU financiert bio-project in Armenië

Op 15 december startte een nieuw project in Armenië, gefinancierd door de EU. Het initiatief moet de Armeense biologische landbouw de komende drie jaar helpen ontwikkelen. Het project wordt gefinancierd en tevens uitgevoerd door het Oostenrijkse Ontwikkelings Agentschap (Austrian Development Agency).

Landbouw zorgt voor veel werkgelegenheid in Armenië en is goed voor bijna 20% van het bruto nationaal product. Het land biedt grote mogelijkheden voor biologische landbouwproductie. Deze vorm van landbouw moet het plattelandsleven in de toekomst aanzienlijk en op duurzame wijze verbeteren. Biologische landbouw staat als prioriteit genoteerd in de 'Duurzame Biologische Landbouw Strategie' van de residerende adviseur van het Ministerie van Landbouw. Het richt zich op het steunen van boeren en landbouwbedrijven die investeren in biologische landbouw, hun productie verhogen, nieuwe internationale markten onderzoeken en zorgen voor lokale beschikbaarheid van hun biologische producten.



"We zijn blij dat we het Organic Agriculture Support Initiative steunen. Het bevestigt onze toewijding aan de plattelandssector in Armenië en zal aanvulling bieden op de steun die het door de EU gefinancierde ENPARD programma al geeft, waarbij wij ook succesvol samenwerken met de Austrian Development Agency", zei het hoofd van de EU delegatie in Armenië, Ambassadeur H.E. Piotr Antoni Świtalski.

Dit project richt zich specifiek op het verhogen van lokale toegevoegde waarde van de Armeense biologische producten, alsook op het ondersteunen van meer efficiency van de belangrijke publieke en particuliere instellingen. Het zal het Ministerie ondersteunen bij het creëren van en in staat stellen tot een rechtskader voor biologische producenten en verwerkers volgens de internationale normen. Het project heeft een budget van 3,3 miljoen euro en zal gedurende drie jaar geïmplementeerd worden.

Een groot deel van de projectsteun zal direct naar Armeense producenten en verwerkers gaan, door middel van een oproep om subsidieaanvragen in te dienen. Kleine subsidies gaan naar kleine boeren die willen starten, in de breedte willen groeien of hun biologische productie willen uitbreiden en hogere subsidies worden beschikbaar voor reeds gevestigde biologische boeren, coöperaties en verwerkers om hun productiviteit en toegang tot de markt uit te bouwen.

Om de Armeense boeren en consumenten te overtuigen van de voordelen en toegevoegde waarde van biologische landbouw wordt een voorlichtingscampagne gevoerd. "Oostenrijk heeft een lange geschiedenis van biologische landbouw en vandaag de dag wordt bijna 20% van de gewassen op biologische wijze geteeld. We streven ernaar om met behulp van deze ervaring ertoe bij te dragen dat de kleine boeren hun landbouwproductie en marketing gaan vergroten. Biologische landbouw maakt optimaal gebruik van natuurlijke bronnen terwijl het milieu behouden blijft, alsmede de biodiversiteit", zegt Robert Zeiner, Directeur Programma’s en Projecten van de Austrian Development Agency.

EU hulp aan Armenie is sinds 1992 gegroeid tot € 500 miljoen, met een jaarlijks toenemende steun. De Austrian Development Agency steunt Armenië sinds 2011 als prioriteitenland voor de ontwikkelingssamenwerking, met specifieke aandacht voor het verbeteren van de landbouwsector.

Bron: Asbarez
Publicatiedatum: