Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bakkerij Bolhuis maakt kans op het Groene Lintje

Voor de uitreiking van het Groene Lintje op 15 januari om 18:00 uur in de Koningshof zijn de genomineerden bekend. Voor de publieksprijs kan men stemmen via: groenelintjeheerenveen@groenlinks.nl. De genomineerden voor het Groene Lintje, dat GroenLinks Heerenveen jaarlijks uitreikt aan een persoon of organisatie die meer heeft gedaan dan normaliter mag worden verwacht op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid zijn ditmaal: 1. Bakker Berend Bolhuis, die staat voor biologische, ambachtelijke producten, 2.Henk Markus van restaurant het Ambacht die op diverse manieren duurzaam werkt,3.Gosse Haga van het IVN, 4, WeidevogelCollectief 'Polder Gersloot', boeren die samenwerken om een groot gebied geschikt(er) te maken voor weidevogels.

1. Bakkerij Bolhuis in Jubbega is al jaren bezig met biologische, ambachtelijk producten. Dat betekent dat het brood tijd wordt gegund. Het proces van roggebrood maken illustreert de kracht van tijd, gecombineerd met goede grondstoffen. Het bereiden van roggebrood duurt minimaal 20 uren, aldus de bakker. In die tijd krijgen de natuurlijke processen in het deeg de tijd om hun werk te doen. Dit zorgt ervoor dat de rogge uiteindelijk een zoete smaak krijgt. Daar is geen zoetstof voor nodig, alleen maar rogge, zout, water en natuurlijk tijd en aandacht van de bakker. Door samenwerking met bakkerij van der Molen zijn de Eko-producten van Bolhuis in beide bakkerijen te verkrijgen.

2. Naast een bevlogen vakman is Henk Markus van restaurant het Ambacht een uitermate milieubewuste en sociaal betrokken cuisinier en ondernemer. Zijn hele principe draait om het verwennen van klanten met zoveel mogelijk lokale ingrediënten in zijn gerechten. Vlees uit Echternerbrug, groenten uit Oudehorne, kruiden uit de tuin naast het restaurant en wildpluk uit de omgeving, duurzaam gevangen vis. Het tafellinnen is eco-fairtrade, het restaurant is zo energiezuinig mogelijk uitgevoerd en er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. Dit draagt hij over op zijn werknemers, waaronder elk jaar een groep jongeren die volledig binnen de eigen muren worden opgeleid tot bewuste kok. Hij deelt graag, en doet daarom veel belangeloos : zoals het geven van een kerstdiner voor mensen met een minimaal inkomen, koken voor het gala van Ronald McDonald-huizen in Friesland. Hij brengt zijn principes over op klandizie door middel van menukaart en website. Hij is bescheiden en niet op sterren uit die hij wellicht wel verdient, maar is trots op de sociale ster die hij en zijn collega's hebben gekregen.

3. Volgens degene, die Gosse Haga heeft genomineerd is hij een 'hele groene meneer'. Hij verzorgt voor het IVN cursussen en excursies en is daarvoor constant op pad. Hij is expert op het gebied van paddenstoelen en blijft ook leren. "Hij is altijd vrolijk en optimistisch, ook al vindt hij enkel een paddenstoel ter grootte van een speldenknop! Wanneer hij daar dan de lange Latijnse benaming voor vindt is hij dolgelukkig", aldus de aanmelder. "Hij is een bescheiden man, want hij weet wel andere vrijwilligers binnen het IVN die een lintje verdienen. Toch is voor hem gekozen vanwege zijn inzet, zijn nieuwsgierigheid en zijn optimisme, waarmee hij jong en oud voor de natuur weet te enthousiasmeren."

4. In het Weidevogelcollectief 'Polder Gersloot' werken de veehouders Heida, Wouda, Brouwer en Hofstee, samen met Oosterloo aan de bescherming van de weidevogels. In totaal gaat het om ruim 100 hectare aaneengesloten weiland. Initiatiefnemer was Hjalmar Bijlsma van de Fûgelwacht. Hij is de projectleider die de boeren begeleidt en zorgt voor nestregistratie en rapportage. Voor het realiseren van hun doelstelling worden diverse maatregelen genomen, met als belangrijkste: uitstel van het maaien zodat de jonge vogels zich tijdig kunnen verplaatsen. Andere activiteiten zijn onder andere het land bemesten met 'droege dong', (dus geen injectie of zodebemesting) waardoor er een meer kruidenrijk weiland met meer insecten en dus een gevarieerder voedselaanbod ontstaat. Maatregelen die ten koste gaan van de bedrijfsvoering, deels gecompenseerd middels een onkostenvergoeding of subsidie van de provincie via de Agrarische Natuur Vereniging 'de Fjûrlannen' in Aldeboarn. De resultaten van het collectief zijn zeer hoopgevend. De weidevogelstand is sinds de start licht stijgend! Terwijl de provinciale en landelijke cijfers een substantiële daling te zien geven. In 2014 ging het om een totaal van 173 broedparen, waarvan 61 kievit, 57(!) grutto, 30 tureluur, 16 scholekster, 1 snip, 2 veldleeuwerik, 5 slobeend en 1 wilde eend.
Publicatiedatum: