Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roep om specialisatie onder bio-boeren

Biologisch boeren in Emiraten lastig

Lokaal verbouwde biologische producten worden niet goed genoeg verkocht, zeiden experts uit de voedselindustrie tijdens een congres in de Verenigde Arabische Emiraten. In de oliestaatjes groeit de aandacht voor biologische producten. Een groep boeren, retailers, koks, restauranteigenaren en overheidsfunctionarissen kwamen bijeen gedurende een netwerk evenement, georganiseerd door Local Food UAE, om te discussiƫren over hoe de situatie kon worden verbeterd.

"Het delen van informatie en de transparantie zijn het grootste probleem", zei Sheikha Juma die een boerderij in Dubai heeft. "Voor de lokale boeren hebben we problemen als het gaat om de verdeling van het werk. Alle boeren gaan voor dezelfde producten, terwijl je, als je naar Europa of de VS kijkt, ziet dat iedere boer gespecialiseerd is in een specifiek product."



Boeren in de VAE verbouwen tussen de 20 en 50 producten, waarbij ze allemaal dezelfde klantenkring moeten delen. "Ze kunnen de klanten niet bereiken vanwege proberen met het vermarkten", zegt ze. "Het land is niet groot, dus boeren moeten samenwerken en bepalen wie wat doet binnen hun eigen expertise en anderen de kans geven om dat ook te doen. Als ze leren om samen te werken, zal dat goed voor iedereen zijn en de omzetten zullen stijgen."

Boeren, zo werd gezegd, dienen meer training te krijgen in nazorg. "99% van hen heeft geen idee hoe ze (hun product) moeten verkopen", zegt Ahmed Al Romaithi, manager van het Zaarie programma, dat biologische boeren financiert als onderdeel van het Khalifa Fund for Enterprise Development. "Hun grenzen liggen bij het verpakken van de productie. Daarna doen ze er niets meer aan. Ik heb vele bedrijven in de VAE bezocht en overal zie je hetzelfde probleem."

Onlangs organiseerde hij een bijeenkomst voor 15 boeren en retailers om communicatiekanalen te creƫren. "Het helpt en ze verkopen meer", zegt hij. "Als ze hun bedrijf niet onderhouden, zullen ze moeten stoppen."

"Supermarktketens vinden biologisch voedsel fijn; verser dan dat krijgen ze het niet en we willen producten de producten in meer supermarkten af te zetten, waaronder de Lulu Hypermarket in januari of februari."

Anderen beweren dat de weersomstandigheden in de VAE een belemmering vormen. Darrell Guest, algemeen directeur van Crave Culture, een binnenkort te openen restaurant in Dubai, zegt: "Ik was vroeger boer in Engeland en daar is grond om je gewassen op te verbouwen. Dat heeft de VAE niet, het is veel te zanderig."
Hij zegt dat veel bedrijven die biologisch willen produceren het moeilijk vinden. "Als je hun producten test, kom je nog steeds sporen van pesticiden tegen en dat is jammer. Irrigatie in dit land kost veel geld. Het zal tijd nodig hebben, er is weinig aan te doen, maar misschien komt de technologie met een manier om zand om te zetten in aarde."

Bron: The National
Publicatiedatum: