Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cursus Aardappelveredeling voor (kleine) kwekers 2016

De drie aardappelkwekers verenigingen (AKV) bieden in samenwerking met het Louis Bolk Instituut de Cursus Aardappelveredeling voor (kleine) kwekers aan. Na de succesvolle cursussen Aardappelveredeling (2008 tot 2015) in het kader van het Bioimpuls Veredelingsproject, is besloten deze cursus een vaste plaats in de aardappelsector te geven. Niet alleen biologische akkerbouwers hadden belangstelling voor deze cursus, maar ook gangbare kleine kwekers wilden hun kennis opfrissen en verdiepen. Zelfs kwekers van professionele kweekbedrijven bleken hun voordeel te kunnen doen met de rijke kennis van de kweker en docent Jan van Loon.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren aardappel-hobbykwekers uit de gangbare en biologische landbouw. Ook aardappeltelers en andere aardappel-deskundigen geïnteresseerd in de achtergronden en de verschillende fasen van het aardappelkweken zijn van harte welkom.


Foto: Louis Bolk Instituut.

Door wie?

Docent is Jan van Loon, een bekende en zeer ervaren aardappelweker. De cursus wordt gecoördineerd door Edith Lammerts van Bueren, werkzaam bij het Louis Bolk Instituut, Pietie Pollema (Vereniging Fries-Groningse Aardappelkwekers), Frits Werkman (Vereniging van Drentse en Groninger Aardappelkwekers) en Ingrid Draaistra (AKV Midden Nederland).

Waarom deze cursus?

Nederland kent binnen de aardappelveredeling een uniek 'hobbykweek­systeem' waarbij vooral aardappeltelers betrokken worden in de selectie van kloontjes al dan niet in directe samenwerking met commerciële kweekbedrijven. Dankzij dit unieke aardappel-hobbykweekmodel is de Nederlandse aardappelsector groot geworden. De bijdrage van hobbykwekers is nog steeds van belang, en verdieping van kennis ondersteunt het selectiewerk.

Cursusmateriaal

Voor de cursus bestaat er een fraai naslagwerk Het Aardappelkweekboek dat u tegen een gereduceerd tarief van 50 euro kunt aanschaffen. Geef dit alstublieft aan bij uw aanmelding. Verder krijgt u op de eerste cursusmiddag een cursusmap met schriftelijke informatie. Aan het eind van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt.

Cursusdata 2016

Vier theoriemiddagen op dinsdag 26 januari, 3, 9 en 16 februari 2016 van 13:00-17:00 uur. Data voor twee proefveldavonden in juli worden later bekend, afhankelijk van weer en gewas.

Plaats

PPO Lelystad, Edelhertweg 1, 8219 PH Lelystad.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Publicatiedatum: