Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Bejaarde' kerstbomen gaan naar bio-kippenboer

Pieter Vermeulen Museum nieuw uitgifte-punt 'Adopteer een kerstboom'

Het Pieter Vermeulen Museum is dit jaar ook afhaalpunt voor de Adoptie-kerstbomen: het biologisch alternatief voor de wegwerpboom. Begin januari weten veel mensen vaak niet hoe snel ze de kerstboom weer de deur uit moeten werken. Sinds een paar jaar is er een mooi alternatief voor de 'after-Christmas-malaise': Adopteer een Kerstboom. Deze biologisch gekweekte kerstbomen kan men adopteren en na de kerst weer inleveren.

Er zijn maar 15 uitgifte-punten in Nederland: het aanbod is beperkt en de vraag is groot. Het Pieter Vermeulen Museum is daarom heel blij dat ze dit jaar ook uitgifte-punt voor deze bijzondere kerstbomen kan zijn. Ze doet mee omdat bijdragen aan een duurzame samenleving en het bevorderen van liefde voor de natuur een essentieel onderdeel zijn van de missie van het Pieter Vermeulen Museum.
 

Hoe gaat het in zijn werk?

Vanaf heden kan er een kerstboom gereserveerd worden door een mail te sturen naar info@pieter-vermeulen-museum.nl of via het contactformulier op www.pieter-vermeulen-museum.nl of via www.adopteereenkerstboom.nl. Er kan gekozen worden uit:
  • Bomen tot 1 meter: 24 euro
  • Bomen vanaf 1.00 meter: 29 euro
  • Bomen vanaf 1.20 meter: 34 euro
Daarbij komt 10 euro statiegeld.
 
In de mail kan men aangeven naar welke maat boom de voorkeur uitgaat. Vervolgens wordt via de mail contact opgenomen en een afspraak gemaakt om het adoptie-bewijs en de kerstboom tegen betaling op te halen in het Pieter Vermeulen Museum. Dat kan vanaf 9 tot en met 20 december na een afspraak te hebben gemaakt, op woensdag- vrijdag – zondagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur.

De adoptie-persoon/familie ontvangt ook nog 2 vrijkaartjes voor een bezoek aan het museum waar de tentoonstelling 'Kerstgroen': over de oorsprong en symboliek van de december-feesten als het Midwinter-feest, Sinterklaas en het Kerstfeest. In de tentoonstelling wordt uitgebreide informatie gegeven over het 'kerstgroen', de bomen, struiken en planten die werden gebruikt tijdens de decemberfeesten. De informatie bij veel van de in de decemberfeesten gebruikte bomen en planten wordt gepresenteerd op 27 mooi vormgegeven informatiepanelen.

De kinderen kunnen met het toverstokje in de hand de dieren in het Toverbos in het museum laten spreken. Iedereen die besluit om 'Vriend van het Pieter Vermeulen' te worden, ontvangt ook nog eens 5 euro korting op de adoptie-kerstboom.
 
Van 6 tot en met 15 januari kan de kerstboom weer teruggebracht worden en als hij in goede staat is, ontvangt men de 10 euro statiegeld retour. Terugbrengen kan ook weer na een afspraak te hebben gemaakt, op woensdag- vrijdag – zondagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur.
 

En dan verder...

Daarna gaan de biologische kerstbomen gewoon weer terug naar de kwekerij. Daar wordt hij verzorgd zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien heeft elke boom een nummer gekregen, zodat iedereen 'zijn' boom het jaar erop weer kan reserveren. Al die gegevens worden opgeslagen door Adopteer een boom.

En zo ziet men het eigen adoptie-boompje jaar na jaar groeien. Uiteraard krijgen de adoptie-families de nodige verzorgingstips mee naar huis. Het is een idee waar veel mensen achter staan: gooi de boom niet weg, maar geef hem ook volgend jaar een kans. Het succes schuilt in een zorgvuldig geprepareerde kluit. En in de registratie van de adopties, waardoor boom en familie bij elkaar kunnen blijven.

Veel mensen halen al voor de derde, vierde en soms zelfs vijfde keer dezelfde boom op. Veel langer gaat een adoptie-kerstboom niet mee. Hij groeit namelijk wel ieder jaar. Dan is de boom op een gegeven moment te groot, of niet mooi meer. Gemiddeld genomen heeft een adoptie-kerstboom een overlevingspercentage van 85%. De 'bejaarde' kerstbomen worden veelal teruggeplaatst bij een biologische kippenboer, waar ze extra beschutting geven tegen roofvogels.

Voor meer informatie: www.adopteereenkerstboom.nl en
www.pieter-vermeulen-museum.nl
Publicatiedatum: