Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-branche verrast door aanscherping GlobalG.A.P.-regels

"Dierlijke mest uitbannen is onbestaanbaar in bio-teelt"

Tholen - Eerder deze week werd bekend dat GlobalG.A.P. de regels rond het gebruik van dierlijke mest wil aanscherpen. Binnen het certificeringssysteem wordt gedacht over een verbod op het gebruik van onbewerkte dierlijke mest in een periode tot 6 maanden voorafgaand aan de oogst van het gewas. GlobalG.A.P. wil hiermee de voedselveiligheid bewaken van gewassen die rauw geconsumeerd worden en waarvan de eetbare delen met de grond in aanraking komen. Voor de biologische teelt zou dit grote gevolgen kunnen hebben, meent Arend Zeelenberg, projectleider bij het BioHuis, aangezien dierlijke mest de basis vormt voor de gesloten kringloop die men binnen de biologische sector wil realiseren.

Arend Zeelenberg: "Dit besluit komt voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Er lijkt veel al beslist en we vinden het vooral heel raar dat de biologische sector hier in het voortraject niet over ingelicht is. Het lijkt een beslissing van hogerhand. Dierlijke mest op termijn uitbannen is onbestaanbaar in de biologische teelt. Voor ons toont dit aan dat deze beslissing overhaast genomen is en dat ze bij GlobalG.A.P. onvoldoende kennis hebben over het gebruik van dierlijke meststoffen."

Het verbod zou vanaf 1 juli 2016 in moeten gaan. "We moeten nu dus snel handelen. Alles hangt af van hoe verschillende aspecten in de aangescherpte regels geïnterpreteerd gaan worden. We willen dan ook graag de komende tijd als biologische sector meepraten over de interpretatie. Waar ligt de grens tussen onbewerkte en bewerkte mest bijvoorbeeld. En om welke vormen van dierlijke mest gaat het? Ook is nog niet duidelijk voor welke gewassen deze regel gaat gelden. Vooralsnog gaat het om gewassen die direct in aanraking komen met de grond. Maar hierin is ook veel ruimte voor interpretatie."

Het besluit van GlobalG.A.P. staat volgens Arend haaks op de ontwikkelingen in de biologische teelt. "We stimuleren vanuit het BioHuis juist het gebruik van dierlijke mest. Zo hebben we Skal verzocht om onder voorwaarden het percentage verplichte A-meststoffen juist te verhogen van 60% naar 65%. Hier zijn we eigenlijk nog maar net mee bezig."

Arend benadrukt dat de voedselveiligheid ook voor BioHuis van groot belang is. "Daarom vinden we het ook waardevol om de risico's te bespreken en deze op te lossen, maar dan wel gedetailleerd en goed onderbouwd."

Input van telers gevraagd

BioHuis gaat volgens Arend de komende tijd in nauwe samenwerking met LTO in overleg met GlobalG.A.P. "We gaan met hen praten over de interpretatie. Via de Bionext-ketengroep hebben we ook gevraagd om input vanuit de praktijk. Graag horen we van de telers wat voor gevolgen dit besluit voor hen zal hebben. Dat is heel belangrijk in dit overleg. We weten nog niet waar het op uitloopt, maar één ding is zeker: de aanscherping in deze vorm zal voor zowel de biologische als de gangbare telers grote gevolgen hebben."

Voor meer informatie: www.biohuis.org