Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maurits Groen, nummer één van de Duurzame 100:

"Het gaat om combinatie van slimmer telen en minder consumeren"

Hij stamt zelf af van boeren en vissers, Maurits Groen, de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 in Trouw. De groenste man van Nederland. Met zijn zonnelamp WakaWaka brengt hij letterlijk verlichting. Van boerenvrouwen in Mali tot aan een donkere stal in Nederland. "Overal waar het donker is, komt WakaWaka van pas."


Maurits Groen.

Zijn voorouders waren boeren. De eerste familieboerderij, in Hardenberg, is nog steeds in bedrijf. "Die bestaat al 500 jaar. Als dat geen duurzaamheid is", aldus Maurits. "Door die boerenachtergrond zit het nadenken vanuit de aarde en vanuit natuurlijke systemen er diep in bij mij." Al vanaf zijn jeugd is hij een bevlogen idealist. Hij gelooft stellig dat we nog in staat zijn om het tij van klimaatverandering te keren -maar dan n oeten we wel nu snel en stevig in actie komen. Boeren wereldwijd zijn volgens hem bij uitstek de groep, waarbij te beginnen. "Niet alleen zorgen zij voor ons eten, zij bebouwen onze grond, zijn de rentmeesters van veel ecosystemen. Het is van cruciaal belang dat ze dat met respect doen, door de juiste bestrijdingsmiddelen en machines en bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen op hun bedrijfsgebouwen. Maar boeren zelf moeten door de samenleving ook met respect behandeld worden. Momenteel zijn zij helaas de zwakste schakel in de economische keten waarbinnen ze werken, terwijl die hele keten feitelijk met hen begint."



"Geen toekomst zonder boerenbedrijf", meent Maurits. "Het aantal boeren neemt per dag af. Dat is een zeer zorgwekkende ontwikkeling." Volgens Maurits is de wijze van automatisering van agrarische bedrijven daar mede debet aan. "Het kan de mensen ter dienste staan, maar het kan het systeem ook ontwrichten. Zodra de dieren nummers worden en de boer louter als operator achter een computer zit, terwijl machines het land bewerken, verlies je iets essentieels. Als boer moet je ook buiten bezig zijn, en een band hebben met je dieren. Daar zit hem ook de crux. Technologisch vooruitgang is prachtig, maar wees zorgvuldig met welke technologie je op welke wijze toepast."



Slimmer telen

De groeiende wereldbevolking kan volgens Maurits heel goed op eerlijke en verantwoordelijke wijze gevoed worden. Zonder milieusubsidies, maar wel met medewerking van alle partijen. Van boeren tot retailers en consumenten. "Het gaat om een combinatie van slimmer telen en verstandig consumeren. Groenten met ledverlichting bijvoorbeeld. En door als consumenten beter op te letten wat we kopen en meer op kwaliteit te letten." Hij meent echter dat we moeten beginnen aan de basis: "Een beter bewustzijn in het onderwijs. We moeten we eens kijken wat onze kinderen op school leren over eten. Ze krijgen tegenwoordig nauwelijks meer mee over natuur, landbouw, dieren. We zijn totaal vervreemd van ons eten en de omgeving. Probeer zelf maar eens sla te telen of een beest op te voeden... Dat is helemaal niet zo makkelijk. Het wordt tijd dat we weer gaan denken vanuit gezondheid en welzijn, en vanuit een duurzame ecosystemen, in plaats van vanuit een industrialiseerde voedselproductie als uitgangspunt en vanuit maximale consumptie."

Door: Sjoukje Dijkstra
Publicatiedatum: