Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-Planet lanceert op-en-top Belgisch tarwebrood

Bij Bio-Planet ligt er een nieuwe soort tarwebrood in de rekken. Wat dat brood zo uniek maakt? Zowel de grondstoffen als het productieproces zijn 100% Belgisch. Verschillende partijen sloegen daarvoor de handen in elkaar.

Belgische boterhammen

Om tarwebrood van eigen bodem te maken, bundelden verschillende partijen hun krachten. Zo werd het graan geteeld in Geraardsbergen en tot bloem vermalen in Zwevegem, bij maalderij Molens Nova. In Ieper maakte bio-bakkerij De Trog er vervolgens een lekker stevig brood van. Ze vermengden de pure bloem met gist en zelfbereide natuurdesem. Het tarwebrood van 600 gram werd daarna op steen gebakken. Dat geeft het zijn hartige korst en rustieke uitstraling.

Noeste arbeid

Biologisch tarwebrood maken is behoorlijk arbeidsintensief. Zo vraagt de teelt van bio-graan veel meer werk en zorg dan gewoon graan. Overschakelen op een biologische teelt is voor veel landbouwers een grote, risicovolle stap. Aangezien bio-landbouwers bepaalde ziektes niet kunnen bestrijden, is de kans op kleinere of mislukte oogsten groter. Met de steun van BioForum besliste landbouwer Guy Depraetere uit Geraardsbergen om toch te investeren in bio-graan. Een juiste beslissing, zo bleek. Want de oogst was een succes en de kwaliteit van het graan superieur.
 

Een échte samenwerking

Samen met BioForum ging Guy Depraetere op zoek naar partners die mee in hun project wilden stappen. Bio-bakkerij De Trog engageerde zich op voorhand om de volledige oogst af te nemen. Omdat de bio-bakkers de bloem puur verwerken en er niets aan toevoegen, is er meer manueel werk nodig om tot een goed eindproduct te komen. Maar ze waren al van in het begin zeker dat er een markt was voor de broden. Want Bio-Planet ging het engagement aan om de broden te verkopen.

Act locally

Het tarwebrood is op-en-top Belgisch, alleen het zout komt van de Middellandse Zee. Door bewust lokaal te werken, sparen Bio-Planet en zijn partners heel wat transportkilometers uit. En dat is goed nieuws voor onze natuur. Divisiemanager Pieter Ceuleers: "We zoeken voortdurend naar nieuwe producten die ons assortiment duurzamer maken. En we zoeken ook naar nieuwe werkwijzen. Dit speciale brood bewijst dat we zinvolle meerwaarde kunnen creëren door met verschillende partijen samen te werken. Dat geeft ons voldoening en ook zin om in de toekomst nog zo te werk te gaan."

Het kraaknieuwe, Belgische tarwebrood is vanaf nu exclusief te koop bij Bio-Planet. Hoe lang het brood in de rekken zal liggen, hangt af van de beschikbare voorraad bloem.

Voor meer informatie: www.bio-planet.be
Publicatiedatum: