Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onoff spices! introduceert biologische khao soi soep

khao soi, het best bewaarde geheim van Thailand

onoff spices! introduceert biologische Thaise khao soi soep, een romige, zoete en mild-pittige kokossoep, die geserveerd wordt met kipkluiven, noedels, taugé en kool. Deze met name in het noorden van Thailand en Laos populaire maaltijdsoep tref je als streetfood veelvuldig aan bij de voor Thailand zo kenmerkende eetkraampjes.

Chiang Mai

Bij een rondreis door Zuidoost-Azië staat de noord-Thaise stad Chiang Mai en de gelijknamige provincie op het lijstje van vrijwel iedere toerist. Naast het bezichtigen van de vele tempels in deze op één na grootste stad van Thailand, behoort ook het eten van khao soi zeker tot de top tien van de highlights die iedere toerist moet hebben ervaren. Khao soi is immers niet alleen een bijzonder smakelijke en toegankelijke soep, het is ook onlosmakelijk verbonden met het culturele erfgoed van deze regio.



Afgeknipte rijst

Khao soi vindt zijn oorsprong in Birma, het huidige Myanmar, dat op haar beurt weer sterk beïnvloed is door de Indiase keuken. Khao soi betekent letterlijk 'afgeknipte rijst', naar het oorspronkelijke Birmese recept, waarbij plakken van rijstmeel worden gestoomd en vervolgens in dunne repen tot noedels geknipt. Vaak worden deze dan ook nog even kort in olie gebakken, waardoor krokante noedels ontstaan.

Voor de Thaise khao soi soep worden echter meestal eiernoedels gebruikt, zowel gekookt als ook krokant gebakken, en zelfs een mix daarvan. Bij de bereiding wordt het vlees gaar gekookt in de soep en worden de noedels en taugé pas vlak voor het serveren toegevoegd. In plaats van taugé wordt vaak ook kool in het zuur gebruikt. Een half gekookt ei maakt de khao soi tenslotte tot een volwaardige maaltijdsoep.



onbekend, maar niet onbemind

Onno Stienen, oprichter en eigenaar van onoff spices!: "Als je buiten Thailand over Thaise soepen spreekt, kent men eigenlijk alleen maar tom kha soep en tom yam soep. Ondanks de grote populariteit en naamsbekendheid binnen Thailand, staat khao soi zelfs in andere delen van Thailand niet zo vaak op de menukaart. Wellicht is dat ook de reden waarom je het maar zelden aantreft bij Thaise restaurants in het buitenland. En dat is geheel ten onrechte, want door de zacht-romige smaak is het een heel smakelijke en toegankelijke soep. Wij brengen nu als eerste leverancier biologische khao soi soep op de Nederlandse markt. En daarmee geven wij eigenlijk meteen het best bewaarde geheim van Thailand prijs."

Soep met stokjes

Ondanks de wat langere bereidingstijd – het is immers een suddersoep – is de biologische Thaise khao soi soep van onoff spices! eenvoudig te bereiden, want er hoeven geen kruiden of andere smaakmakers te worden toegevoegd. De soeppasta wordt samen met een blikje kokosroom en eenzelfde hoeveelheid water aan de kook gebracht, waarna het vlees in de soep gaar wordt gekookt. Khao soi wordt traditioneel met eetstokjes en een Chinese lepel gegeten. Voor de meeste Nederlanders een uitdaging, maar eigenlijk een must om de echt authentieke khao soi te ervaren.

Vegetarisch

Zoals volstrekt normaal is in de Thaise keuken, zijn er ook voor deze soep vele bereidingsvarianten denkbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld de kipkluiven vervangen worden door varkensvlees of runderstoofvlees. Ook met tofu is deze soep heel smakelijk en daarmee zeker ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Biologische Thaise khao soi soeppasta van onoff spices! is vegetarisch, glutenvrij en lactosevrij en bevat geen kunstmatige conserveringsmiddelen, geur-, kleur-, of smaakstoffen. Er zijn geen suikers toegevoegd, de zoete smaak ontstaat enkel en alleen door het gebruik van (ongezoete) kokosroom. De soeppasta wordt verkocht in zakjes van 50 gram, geschikt voor twee tot drie personen.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: