Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nitriethoudend zout nodig om houdbaarheid en kleur goed te houden"

Biologische slagers vrezen gevolgen waarschuwing over bewerkt vlees

De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, zegt in een nieuw rapport dat bewerkt vlees zoals hamburgers, ham, bacon, spek en worstjes kanker kan veroorzaken. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Volgens de WHO zou het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18% vergroten ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten. Tevens werd een minder sterk verband gevonden met het voorkomen van maagkanker. Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het roken of zouten van vlees.

Slagers Michel van der Ham en Theo Pronk van biologische slagerij De Groene Weg in Rotterdam reageren op Gezondheid&Co als volgt. Zij zijn niet gerust op 'de nuchtere Nederlander' die wel in zal zien dat het zo'n vaart niet loopt: "Bij voedselschandalen als varkenspest en die met paardenvlees kregen we extra klandizie van mensen die veiligheid bij de biologische slager zochten. Nu weet ik het niet. Dit is anders. De WHO zegt dit niet zomaar. Als klanten vragen of wij nitriethoudend zout – want daar draait het om – gebruiken, kan ik dat niet ontkennen", zegt Theo. "Er is geen alternatief om de houdbaarheid en kleur goed te houden. We proberen zo weinig mogelijk te gebruiken", vult Michel aan. Ze maken zelf hun worsten en hammen. Roken en pekelen horen in de slagerij.

Klik hier voor meer informatie op de website van de World Health Organization.

Bron: Gezondheid&Co


Publicatiedatum: