Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amsterdam start nieuw duurzaamheidsfonds

Amsterdam krijgt een nieuw duurzaamheidsfonds. Hiermee wil het college bijdragen aan de verduurzaming van de stad. Bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen kunnen voor maximaal vijftien jaar geld lenen voor projecten op het gebied van duurzame energie en circulaire economie.

Met het duurzaamheidsfonds van 49,5 miljoen euro wil het college investeringen in duurzaamheid door andere partijen uitlokken, om zo de doelen uit de agenda Duurzaam Amsterdam dichterbij te brengen. Deze Agenda is in het voorjaar van 2015 door de gemeenteraad aangenomen. Initiatiefnemers kunnen een aanvraag indienen voor een lening met een lage rente. Het fonds daagt aanvragers uit om ook andere partijen mee te laten financieren, en beloont dit door een korting op de rente te geven als er sprake is van financiering door een derde partij.

Duurzaamheid 'business-as-usual'

Wethouder Choho (Duurzaamheid): "Duurzame projecten verdienen zichzelf steeds beter terug, en we komen in de fase dat we rendabele oplossingen op grote schaal kunnen kopiƫren. Uiteindelijk zal het niet meer nodig zijn dat de overheid in duurzaamheid investeert, omdat het voor de markt business-as-usual zal worden. Het fonds is een aanzet hiertoe."



Tenders

Het fonds schrijft ook tenderrondes uit. Een tender is ook een lening, maar per ronde is een vast bedrag beschikbaar en worden specifieke voorwaarden opgesteld. Hiermee wordt de markt uitgedaagd om in concurrentie met kansrijke initiatieven te komen. Er zijn twee tenderrondes geweest in opmaat naar het duurzaamheidsfonds. In de eerste tenderronde zijn vijf duurzame projecten gefinancierd die gezamenlijk bijna 12,3 miljoen kilogram CO2 reduceren de komende 15 jaar. De tweede tenderronde is op 12 oktober gesloten.

Vervolg

Op 11 november bespreekt de wethouder Duurzaamheid met de commissie Infrastructuur en Duurzaamheid het voorstel. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 25 november een besluit over het voorstel.

Voor meer informatie: www.amsterdam.nl
Publicatiedatum: