Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Actie tegen scheve prijzing bananen

Fairtrade deelt Agrofair's EkoOké-bananen uit op Belgische treinstations

Fairtrade Belgium deelt donderdag bananen uit op de stations van Brussel-Centraal, Gent, Antwerpen, Luik en Ottignies. De stunt staat in het kader van de 'Fair Banana Day', een dag die Fairtrade Belgium in het leven roept om Belgen en supermarkten bewust te maken van het belang van een faire prijs voor bananen. Ze start daarmee de campagne 'Trek recht wat krom is' en wil alle stuntbananen voorgoed de winkel uit. De EkoOké-bananen voor deze actie worden geleverd door het Nederlandse Agrofair.



Volgens de organisatie stegen de kosten voor verscheping en meststoffen de laatste vijftien jaar met meer dan 200% en de kosten voor de verpakking me meer dan 60%. De kosten voor levensonderhoud gingen in Colombia met 85% en in de Dominicaanse republiek zelfs 350% omhoog. Dit terwijl de verkoopprijs in ons land van een kilo bananen sinds 2008 licht daalde.



Om deze scheve situatie recht te trekken lanceert Fairtrade Belgium een bewuswordingsactie, onderbouwd door haar witboek 'Yellow Paper'. Fairtrade Belgium pleit hierin voor een voedingsketen die correcte prijzen hanteert en daarbij voldoende transparantie biedt. Deze zijn nodig om de kosten voor een duurzame productie te dekken en marge te voorzien voor ontwikkelingskosten van de boeren en hun coöperaties. Een groep experts berekende - in opdracht van Fairtrade International - dat een teler minstens 0,40 euro moet verdienen voor een kilo bananen. Stuntbananen aan extreem lage prijzen kunnen die zekerheid onmogelijk bieden.





Meer informatie:
Fairtrade Belgium
Karlien Wouters
E: karlien@fairtradebelgium.be
Tel. 0472/36.54.51
www.fairtradebelgium.be

Agrofair
Cornelie den Otter
E: Cornelie.den.Otter@agrofair.nl
T. +31(0)180 643 977
www.agrofair.nl
Publicatiedatum: