Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bavo van den Idsert pleit voor meer samenhang tussen mens en natuur

Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, heeft een blog geschreven met de titel 'Meer samenhang tussen mens en natuur'. Volgens hem moeten mens en natuur weer beter geïntegreerd worden om de gezondheid van binnen en buiten te herstellen. Bavo wil met zijn blogs onze relatie met voeding en landbouw een podium geven.

Meer samenhang tussen mens en natuur
"Je zou het niet zeggen, maar het gaat best goed met het milieu." Behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik geen wonderlijker openingszin gelezen dan in het stuk van Hidde Boersma (Volkskrant van 29-8). Uit alle rapportages en onderzoeken blijkt dat het heel slecht gaat met het milieu. Een sterke afname van de beschikbare landbouwgronden door erosie, een sterke toename van CO2 uitstoot en een schrikbarende afname van de biodiversiteit, om er een paar te noemen. Boersma bepleit mondialisering van het megastal productiemodel op basis van de spaarzame lichtpuntjes in cultuurpark Nederland: een paar uitgezette vissen en een verdwaalde wolf. De Nederlandse weilanden zien er groen uit, maar de biljardlakens van Engels raaigras (zonder koeien, schapen et cetera), zijn arm aan bodemleven, kruiden, insecten en vogels. De verschijning van een verdwaalde wolf kan dat verlies niet compenseren.


Bavo aan het woord tijdens het Bio-Congres 2013 - Gezond Gegrond?

Loskoppeling van mens en natuur, zoals Boersma bepleit, leidt tot meer ongelukken. In het Westen hebben we er mede dankzij de industrialisering van de voeding een megaprobleem bij gekregen: welvaartsziekten die direct voeding gerelateerd zijn, zoals obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziekten en kanker. In ons mooie landje met 17 miljoen inwoners geven we inmiddels meer dan 90 miljard uit aan gezondheidszorg, zo'n 15% van de totale overheidsbegroting. De export van de fastfood gewoonten leidt ook in landen als India, China en Kenia tot een explosieve stijging van bijvoorbeeld obesitas en diabetes 2. Alleen India telt al meer dan 150 miljoen mensen met diabetes 2.

Mens en natuur moeten juist weer beter geïntegreerd worden om de gezondheid van binnen en buiten te herstellen. Burgers organiseren zich momenteel zelf op lokaal gebied om weer direct in verbinding te komen tot de boer, of nemen zelfs een moestuin. Dat leidt tot bewustwording en andere keuzen. Zoals meer verse groenten eten en dus minder vlees. Dat is goed voor de gezondheid, goed voor de natuur en een bijdrage aan de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk. Daarom wordt het hoog tijd voor een ministerie van voeding, waarin gezondheid, milieu en landbouw&voeding in samenhang worden gebracht en echt herstel kan beginnen op die drie terreinen. En het beleid dat daarin gevoerd wordt mag niet technocratisch zijn, maar moet gedragen worden door de samenleving. Een brede initiatiefgroep van bedrijfsleven, banken, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties rond de biologische sector organiseert vooruitlopend op de vorming van een dergelijk ministerie van voeding alvast een Bio1000. Op 10 oktober komen 1000 boeren, burgers en buitenlui in Ede bijeen om te praten over de toekomst van voeding.

PS: Het kan geen toeval zijn dat uitgerekend Sarphati een enorme bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de eet- en leefomstandigheden van de minder bedeelden in het Amsterdam van de 19e eeuw. Hij doorbrak bestaande structuren in de toenmalige voedselvoorziening van de stad, waardoor onder meer brood bereikbaar werd voor arme mensen. Opnieuw hebben we de Sarphati mentaliteit nodig, nu om de milieubelastende en ongezonde voedingscirkel te doorbreken, juist ook voor de mensen met minder geld, die gemiddeld genomen zo'n 18 jaar eerder aan chronische ziekten lijden dan de rijker bedeelde burger.

Klik hier om naar de website te gaan.
Publicatiedatum: