Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Kögeler, Eosta:

"Omzetstijging bij supermarkten die bio-AGF onverpakt aanbieden"

Tholen - De productie van biokasgroenten stijgt jaarlijks met 15-20% en dat is volgens commercieel directeur Gert Kögeler van Eosta in lijn met de stijging van de markt. "Maar we zijn niet heel actief op zoek naar omschakelaars. Soms melden zich wel eens gangbare tuinders aan die als het uiterste redmiddel bio willen gaan proberen, maar dat wordt hem meestal niet. Anderzijds kregen we vorig jaar de aanvraag van een moderne trostomatenkwekerij - Meer Camp - met een gedegen plan om over te schakelen en daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. We hebben er dan ook veel tijd in geïnvesteerd om een goed afzetplan te schrijven, maar ook daadwerkelijk programma's bij klanten op te lijnen."

"Jaarlijks stemmen we in september af welke vraag en aanbod we verwachten. Het komt in bio heel nauw dat die met elkaar matchen. Eén hectare biologische komkommers te veel, kan zorgen voor een moeilijke marktsituatie. Het aanbod moet grotendeels voorgeprogrammeerd zijn, anders kom je in een overschotmarkt terecht en dat is voor niemand goed", vertelt Gert. "Zo zie je in Spanje de biologische kasgroententeelt fors stijgen, maar dat gebeurt per product behoorlijk impulsief. Loopt een bepaald gewas niet goed, dan zet men er het jaar erop gelijk minder van of bij een goede markt juist meer. Wat dat betreft is de Nederlandse biologische teelt een stuk constanter."



Veel conventionele tuinders zitten financieel in een moeilijk pakket. Op de vraag of biokasgroententelers in staat zijn om een boterham te verdienen, antwoordt Gert: "Dat hangt per teler af. Sommige telers doen het goed, anderen minder. Je kunt de situatie van de conventionele teelt niet één op één naar bio kopiëren. Zo blijven de bioproducties ten opzichte van conventioneel relatief laag. Waar in de biologische teelt telkens rassen op de markt komen die een hogere productie geven, is dat in de biologische teelt niet altijd mogelijk."

Niche van de niche
"Trostomaten zijn in de Nederlandse biokasgroentenmarkt het grootste product en dat seizoen verloopt dit jaar moeizaam door een groter aanbod en meer verdeeldheid op de markt. Dit jaar loopt de markt voor conventionele trostomaten ook niet goed en dat trekt dan toch de biologische markt mee. De biokomkommermarkt is redelijk tot goed geweest en de paprikamarkt was zelfs goed te noemen", somt Gert op. "De belangrijkste markten voor biologische kasgroenten zijn Duitsland, Scandinavië en de binnenlandse markt. Een ontwikkeling waar we mee te maken hebben, is dat voormalige afzetlanden zelfvoorzienender worden, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Anderzijds zijn de kleinere producten, zeg maar de niche van de niche, in opkomst en daarmee scoren we de laatste tijd behoorlijk goed."



Verder noemt Gert het opvallend dat steeds meer supermarkten bioproducten onverpakt aanbieden. "Het geeft een natuurlijkere uitstraling en wij zien dat de afzet hierdoor enorm stijgt. Verder is er momenteel met biologisch fruit in de Nederlandse supermarkten een inhaalslag gaande. Het complete biopakket stijgt, maar de afzet van biologisch fruit groeit momenteel het hardst."

Voor meer informatie:
Eosta
Transportweg 7
2742 RH Waddinxveen
Tel: 0180-635500
Gert.Kogeler@eosta.com
www.eosta.com