Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Bio-dynamische landbouw tussen hemel en aarde'

30 september: BD-congres Microkosmos Macrokosmos

In het Jaar van de Bodem staat in een gezamenlijk congres van Stichting Demeter en de BD-Vereniging de interactie tussen micro- en macrokosmos centraal. Tijdens het congres op woensdag 30 september (10:30-19:45 uur) onderzoeken de deelnemers de samenhang tussen de micro- en macrokosmos op een locatie waar deze werelden ook daadwerkelijk te beleven zijn, namelijk in het planetarium van Artis en het nieuwe museum Micropia (uniek in zijn soort), waar ingezoomd wordt op de allerkleinste levensvormen.
 
De begrippen microkosmos en macrokosmos komen van de oude Griekse filosofen om de plaats van de mens in het heelal te beschrijven. Als mens staan we in het midden waar vanuit we met de modernste technieken in staat zijn steeds verder in en uit te zoomen. Waar een blik in het heelal ons veelal nederig stemt, stellen we ons richting de kleinste deeltjes veelal als overheersers op.
 
In de biodynamische landbouw stelt de mens/boer zich bewust als waarnemer en bemiddelaar op tussen enerzijds de kosmische krachten, zoals de seizoenen, de getijden en invloeden van andere planeten en anderzijds het aardse leven met z’n bodemrijkdom aan microben en mineralen (afkomstig uit de macrokosmos). Hoe vertaalt deze attitude zich door naar de kwaliteit van ons voedsel en ons bewustzijn?
 
Key-note sprekers op het congres:
 
Peter Westbroek, emeritus hoogleraar geologie, auteur van het boek 'de ontdekking van de aarde' en deelnemer van de interdisciplinaire aardwetenschap onder de naam 'Earth System Science'. Westbroek gaat in op wat hij 'het civilisatieproces van de aarde' noemt en de noodzaak om afstand te nemen van het antropocentrische denkkader richting een levenshouding waarin de aarde de enige aandeelhouder is.
 
Willem Beekman, bioloog, auteur, spreker en coach, oud-directeur van de Hortus Botanicus Amsterdam en oud-docent van de Warmonderhof. Beekman spreekt over de plaats en uitdaging van de mens tussen micro- en macrokosmos, hoe we in de levende planten- en dierenwereld de ritmes van de kosmos weerspiegeld zien en over de relatie tussen moraliteit en de positie van de mens ten opzichte van de macro- en microkosmos.
 

Links Willem Beekman, rechtsboven Peter Westbroek en linksonder Coen ter Berg.

Coen ter Berg, bodemkundige. Ter Berg geeft een inleiding over biodynamische landbouw en bodembiologie, met name gericht op de invloed van de zon op bodemvorming en hoe we het 'levende' in de bodem verder kunnen verzorgen om tot vitale gewassen/voeding te komen.
 
Daarnaast zal Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter, de jaarcijfers uit de Demeter Monitor presenteren en vindt er een 'open space' plaats, waarin deelnemers kunnen uitwisselen over tal van gerelateerde thema's.
 
Bekijk het volledige dagprogramma op www.stichtingdemeter.nl.
 

Deelname

Kosten voor deelname aan het programma zijn 80 euro (exclusief BTW en inclusief drankjes, lunch, buffet en toegang museum Micropia) Leden van de BD-vereniging en licentiehouders van het Demeter keurmerk krijgen 20 euro korting.

Schrijf je in op www.stichtingdemeter.nl of bel 0343 522355.

Adres: Artis, Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam.

Mocht u ideeën hebben voor onderwerpen die u met andere deelnemers wilt bespreken op die dag, laat het de organisatoren dan weten, dan passen ze dat in in het 'open space' programma in de namiddag.
 
Het congres wordt georganiseerd door Stichting Demeter en de BD Vereniging en mede mogelijke gemaakt door BD-Totaal, Ekoplaza, Kroon, Natudis, Nature & More en Odin.
Publicatiedatum: