Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Betere prijzen, omschakelaars verwacht

"Crisis trekt voorbij aan Franse biologische landbouwers"

De crisis waar de gangbare landbouwers in Frankrijk mee kampen, lijkt voorbij te trekken aan de biologische sector. De prijzen van biologische producten liggen een stuk hoger en men verwacht nog de nodige omschakelaars. Dit meldt Agra Presse.

Volgens Stéphanie Pageot van FNAB (Fédération nationale d'agriculture biologique) zijn diverse bedrijven momenteel in omschakeling. En Myriam Loloum, sectorcoördinator bij Unebio, geeft aan dat de markt voor biologische varkens weliswaar klein is in vergelijking met de conventionele markt, maar dat de markt volop in ontwikkeling is. "In 2015 komen er in de Auvergne bijvoorbeeld 3000 dieren bij, dit geldt ook voor Lotharingen en er komen er 1500 in Champagne-Ardenne bij. Binnen twee jaar komen deze dieren er bij op de biologische markt."
 


Christophe Baron, voorzitter van Bio-lait, is in de zuivelsector geen grote 'omschakelingsgolf' merkbaar. "Tenminste niet op de schaal die we gezien hebben na de melkcrisis in 2009. Wel is de biologische melkvoorraad in 2014 met 5% toegenomen." Hij is er van overtuigd dat biologische landbouw beter bestand is tegen de huidige crisis dan de conventionele landbouw. "De onafhankelijkheid van plantaardig eiwit is hierin cruciaal. Wij hoeven geen melk te produceren met uit Brazilië geïmporteerde soja."

Volgens Stéphanie Pageot zit de kracht van de biologische markt in de afstand die de sector neemt tot de wereldmarkt. "Wij vertrouwen op de lokale distributiekanalen. Lokale markten zijn robuust en er is een groeiende vraag merkbaar. De bio-markt profiteert ook van het feit dat het lokale aspect steeds meer aanspreekt." De gangbare varkenssector slaagt er niet in om van deze trend te profiteren. De Franse varkenssector produceert tegen een hogere kostprijs dan Duitse en Spaanse concurrenten. Om de kosten te drukken importeren Franse slachterijen en vleesverwerkers grondstoffen uit het buitenland. De biologische sector kampt niet met dit probleem. "Franse boeren zullen nooit concurreren met landen waar de normen minder veeleisend zijn."

Prijzen

In de bio-landbouw liggen volgens Myriam de prijzen hoger. "Hiermee kunnen ze de productiekosten dekken", zegt Myriam Loloum. In rundvlees ligt de gemiddelde prijs van biologisch gehouden dieren gemiddeld 15-20 procent hoger dan conventionele dieren. In varkensvlees lag volgens de FNAB op 23 juli de gemiddelde prijs per kilo op 3,50 euro tegen 1,38 euro voor conventioneel. Christophe Baron meldt dat de conventionele melkprijs ingestort is. "Biologische boeren krijgen 420-450 euro per 1000 liter, tegen 300 euro voor 1000 liter in conventioneel." Prijzen in biologisch zijn volgens hem ook meer stabiel. "De biologische melkprijzen schommelen niet zo veel als in conventioneel." Stéphanie Pageot bevestigt dit: "De prijzen blijven autonoom."

Omschakeling

Omschakeling naar biologisch vergt volgens Myriam Loloum veel voorbereiding, zowel op technisch als op economisch gebied. De productiekosten liggen hoger in biologisch. De sleutel tot succes van de omschakeling? Dat is een gedegen technische en economische voorbereiding."
Publicatiedatum: