Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lager inkomen op biologische melkveebedrijven door kleinere schaal

Biologische melkveebedrijven ontvangen een 20% hogere melkprijs dan gangbare bedrijven. Desondanks is het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) vaak lager door de geringere omvang in koeien en melkproductie en de extensievere bedrijfsvoering.

Door de hogere melkproductie per koe en meer melk per bedrijf en per hectare (intensiever), doen gangbare bedrijven het bedrijfseconomisch beter dan biologische bedrijven. Biologische bedrijven ontvangen een hogere melkprijs dan gangbare bedrijven. Enerzijds komt dit door de toeslag die biologische bedrijven ontvangen. Anderzijds door de hogere vet- en eiwitgehalten van de biologische bedrijven in deze vergelijking. De toeslag is in de loop van de tijd toegenomen. Bedroeg deze in de periode 2005-2007 nog 5,3 euro per 100 kilogram melk, in 2011-2013 bedroeg deze ruim 8 euro.



In de periode 2011-2013 was het inkomen uit bedrijf op biologische bedrijven gemiddeld 23.300 euro per onbetaalde arbeidskracht, tegenover 34.000 euro op gangbare bedrijven. Wanneer het inkomen wordt uitgedrukt per 100 kilogram melk, doen de biologische bedrijven het beter. Biologische melkveebedrijven hebben naar verhouding minder vreemd vermogen; dit resulteert in een iets hogere solvabiliteit.

Bron: Agrimatie LEI Wageningen UR
Publicatiedatum: