Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dijksma wil Europees octrooirecht wijzigen

Staatssecretaris Dijksma wil het octrooirecht aanpassen, zowel op nationaal als op Europees niveau. Ze werkt hiervoor aan een actieplan en wil haar plannen na de zomer op Europees niveau bespreken, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma reageert met de brief op de uitspraak van de Grote Kamer van Beroep van het Europees patentbureau. Die bevestigde in maart dit jaar dat ook planten geoctrooieerd kunnen worden.

"De uitspraak maakt het mogelijk dat uitvindingen met betrekking tot planteneigenschappen kunnen worden gepatenteerd, ook als ze het gevolg zijn van klassieke veredelingsarbeid", constateert Dijksma. Ze vreest dat het patenteren van raseigenschappen ten koste gaat van de keuzevrijheid van telers en consumenten, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de voedselzekerheid. "Ik wil daarom verdergaande wijzigingen doorvoeren in het octrooirecht ten gunste van de kwekers."

Volgens Dijksma moeten hiervoor ook de Europese regelgeving gewijzigd worden. Na de zomer bespreekt Dijksma haar plannen in Europees verband.
Publicatiedatum: