Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-wijn bedreigt door Suzukii fruitvlieg

Kiezen: failliet met biologisch of noodgedwongen gangbaar

Tholen - Telers in Europa worden sinds 2012 geconfronteerd met de uitheemse Suzukii fruitvlieg. Deze van oorsprong Aziatische fruitvlieg bedreigt het voortbestaan van telers. Wijnbouwer Youp Cretier van Domein Hof te Dieren, wijngaard zag vorig jaar het grootste deel van zijn biologische druivenoogst verloren gaan, nog een slecht jaar betekent het einde van zijn bedrijf.



"Vorig jaar kreeg ik voor het eerst met de vlieg te maken", vertelt Youp. "Door de Suzukii fruitvlieg en het slechte weer ging 90 procent van mijn oogst verloren." De tanks op de Veluwse wijnboerderij zijn bijna leeg. Als de fruitvlieg dit jaar de wijngaard van Youp binnendringt, zit er niets anders op dan de biologische uitgangspunten los te laten en chemische bestrijdingsmiddelen te hanteren. "Ik ben helemaal afhankelijk van de wijngaard. Nog een slecht jaar betekent een faillissement. Ik denk dat organisaties als Skal en Bionext serieus moeten nadenken over bijvoorbeeld tijdelijke ontheffingen, zodat een biologisch bedrijf kan blijven bestaan."

Hittegolf goed nieuws

Het probleem zal de komende jaren nog blijven bestaan. Wijnboer Youp verwacht dan ook niet dat hij, als hij besluit te gaan spuiten, volgend jaar weer te beginnen met de omschakeling naar biologisch. "Dan begint het proces weer van voren af aan, met drie jaar van omschakeling. De Suzukii fruitvlieg zal de komende jaren nog actief zijn. We zitten met ons bedrijf op de Veluwe waar ook veel wilde vlierbessen en bosbessen groeien. De Suzukii fruitvlieg is gek op deze bessen."

De Duitse bio-sector is in dat opzicht pragmatischer, weet Youp. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn niet voorhanden, zelfs met chemische middelen is de keuze beperkt. "Een hittegolf zoals nu is eigenlijk het beste", legt hij uit. De fruitvlieg sterft bij een temperatuur boven de 30 graden, de larfjes, die in de grond leven, blijven wel leven. "Met drie keer een hittegolf deze zomer moet het goedkomen", vervolgt Youp optimistisch.

Onderzoek naar fruitvlieg

Sowieso zal je de wijnboer niet horen klagen over de tropische temperatuur. "Voor de wijnbouw is dit ideaal weer. Van mij mag het zo blijven tot oktober." De laatste keer dat de Nederlandse wijnbouw een uitzonderlijk warm jaar had, was in 2003, het jaar dat Youp opgeleid werd tot wijnbouwer. "Dat was een mooi jaar, toen moesten we vroeg oogsten omdat de zuren anders te veel werden afgebouwd."



In de wijngaard hangen valletjes, potjes met gaatjes van 2 tot 3 millimeter waarin de fruitvliegjes worden gevangen. "We tellen dan hoeveel mannetjes van de Suzukii fruitvlieg in de val zitten, de mannetjes zijn namelijk makkelijker te herkennen aan de zwarte vleugeltips." In zo'n 60 wijngaarden in Nederland hangen de valletjes. Daarmee proberen de wijnbouwers een beeld te krijgen van de omvang van het probleem, de druk op de wijngaard en de noodzaak van mogelijke oplossingen.
Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar bestrijdingsmogelijkheden voor de vlieg. Zo verzamelt bijvoorbeeld Simon Crone, voorman van de Nederlandse en Belgische wijngaardeniers, alle data uit heel Europa om te onderzoeken wat een oplossing kan zijn voor het probleem. Ook bij de Universiteit van Wageningen wordt onderzoek gedaan naar de vlieg.

Voor meer informatie:

Youp Cretier
Domein Hof te Dieren, wijngaard
Arnhemsestraatweg 16
6953 AX Dieren
06 22399642
wijngaard@cretier.nl
www.domeinhoftedieren.nl