Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eric Beek: "Proberen door zwarte roest getroffen boeren te helpen"

Illimani wil inspireren met koffiereis

Tholen - Eric Beek van Illimani importeert al meer dan 20 jaar (biologische) koffie uit Zuid-Amerika. De handelaar gebruikt zijn ervaring en kennis steeds meer om de boeren ook van adviezen te voorzien. In de loop van dit jaar wil Eric koffiereizen gaan organiseren. Door de klanten te laten zien hoe de koffieboeren werken, hoopt hij ze te inspireren. De meeste werkzaamheden verricht Eric nog altijd samen met zijn vrouw Gloria. "Ik ben in 1993 met een paar duizend gulden spaargeld begonnen en ben maar gewoon winkeliers en horeca-ondernemers gaan benaderen om klant te worden. In het begin stond de koffie allemaal opgeslagen in de gang van mijn woonhuis, inmiddels beschik ik gelukkig over een opslagruimte in Moordrecht”, vertelt Eric.


Eric Beek bij de bestelbus van Illimani.

Hij kwam in 1992 op het idee om koffie uit Bolivia te gaan importeren. "Tijdens mijn reis kwam ik erachter dat Bolivia wel erg lekkere koffie heeft. Ik vroeg me af waarom er wel wijn uit bijvoorbeeld Bordeaux was, maar geen koffie uit een bepaald land." In 1997 besloot hij om ook in biologische koffie te gaan handelen. "Dit bleek eigenlijk niet eens zo ingewikkeld en dat lukte dus al vóór het eind van dat jaar. Veel coöperaties waar ik mee werkte, waren al biologisch." Al snel namen diverse natuurvoedingswinkels de biologische koffie van Illimani op in het assortiment. "Denk hierbij aan An-dijvie in Rotterdam, de Belly in Amsterdam en Rio de Bio in Utrecht. In 1998 werd mijn koffie getipt bij en daarna opgenomen door De Nieuwe Band, een jaar later volgde Natudis en een paar jaar terug ook Udea. Veertig procent van de koffie van Illimani gaat naar de horeca en zestig procent naar de retail. "Het horeca-aandeel is de laatste tijd wat toegenomen."



Koffiereizen

Eric organiseert dit jaar een koffiereis. "Ik wil graag naar Bolivia gaan met koks die echt iets met koffie hebben. Het belangrijkste aan deze reis is dat hij moet inspireren. Het is geweldig om te zien hoe de koffieboeren daar werken. Er zit iemand bij die variëteiten kruist, vanuit zijn achtergrond als landbouwkundig ingenieur. Ook werkt het soms om wat schapen tussen de koffieplanten te laten lopen of er wat andere planten tussen te zetten om plagen te voorkomen."


Links: Koffie drogen, uitleg over het wortelstelsel. Rechts: Eén van de koffietelers en daaronder koffie proeven in origine.

Zwarte roest bedreigt koffieplanten

Eric geeft aan dat hij als landbouwkundig ingenieur ook de wetenschappelijke kant van koffie heel interessant vindt. "Ik adviseer en help de boeren graag, ook om een hogere productie te krijgen." In Centraal-Amerika tast 'La Roya' (oftewel zwarte roest) momenteel de koffieplanten aan. "Als gevolg van deze schimmel verwacht ik dat de koffie-oogst in Peru dit jaar bijvoorbeeld 45% lager uit zal vallen. Samen met een goede vriend in Brazilië probeer ik de door La Roya getroffen boeren te helpen. Hij doet onderzoek naar plantencellen. Wij zijn er van overtuigd dat een plant die in balans is, niet ziek wordt. Als de plant teveel moet verdampen, kost dat te veel energie. Hierdoor slaat hij suikers op in zijn blad, en daar komt de schimmel op af."


Blad aangetast door zwarte roest.

Specialties

Inmiddels bestaat het assortiment van Illimani niet alleen uit Boliviaanse koffie, maar handelt Eric voor de 'Specialties' ook met koffieboeren in Colombia, Peru, Brazilië en Ecuador. "Met deze lijn wil ik mensen kennis laten maken met nieuwe koffies. De meeste boeren heb ik zelf bezocht, op een paar in Colombia na, dit was te gevaarlijk vanwege de guerrilla's. Ik vind het leuk om het verhaal achter het product te vertellen en zo consument en producent met elkaar in contact te brengen. De Specialties komen direct van de plantages en dit geeft echt een verschil in smaak."

Hij erkent dat de biologische koffieteelt minder productief is. "Daar staat echter tegenover dat de planten veel langer meegaan." Voor de toekomst overweegt hij om ook Afrikaanse koffie te gaan importeren. "Daarnaast heb ik onlangs twee monsters uit China ontvangen. De potentie voor de koffieteelt is heel groot in Zuid-China. De productie aldaar zou binnen 5 jaar kunnen verdubbelen."

Voor meer informatie:

Eric Beek
Illimani
06 21531436
info@illimani.info
www.illimani.info