Arthur: "De fabriek die ik dit keer heb bezocht, koopt zalm in van fileerfabrieken. Deze fabrieken hebben de mooie filets al van de zalm gehaald die voor menselijke consumptie zijn bedoeld. De resten verkopen ze dan om er diervoer van te maken. De fabriek die ik heb bezocht maakt van de resten zalm een soort zalmpuree, die –middels plaatvriezers- tot bevroren blokken zalmpaté worden gemaakt."
Yarrah gebruikt dus niet de zalmfilets die voor menselijke consumptie is bedoeld. Arthur legt uit waarom niet: "Wij doden geen dieren om er diervoer van te maken; wij maken gebruik van de reststromen en hier zit nog genoeg vis aan om er een super-mooi product voor katten van te maken. Alles wordt zo klein vermalen dat er een smeuïge paté van wordt gemaakt die eruit ziet alsof je het zo op een toastje kan smeren voor jezelf."
Kwaliteitscontrole
Wat houdt een kwaliteitsbezoek van Yarrah precies in? Arthur: "De controle houdt in dat er gekeken wordt of de traceerbaarheid goed is gedocumenteerd en of de gehele kwaliteitsprocedure wordt nageleefd. Deels is dat om te zien of het echt om MSC-zalm gaat, deel is het de controle van het gehele proces. Zo staat bijvoorbeeld in de procedure dat het product twee keer door de metaaldetector moet gaan; de zalmresten bij binnenkomst en de blokken zalmpaté die wij uiteindelijk inkopen. Zo wordt twee keer gecheckt dat er geen metaal in het product zit. Ik kijk dan tijdens het gehele productieproces dat dit ook daadwerkelijk gebeurt."Voor meer informatie: www.yarrah.com