Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenniscoördinator is spin in (bio-)onderzoeksweb

Marian Blom is sinds dit jaar de kenniscoördinator van Bionext, een nieuwe functie die het ministerie van Economische Zaken twee jaar lang financiert. Ze is voor biologische boeren en het bedrijfsleven het centrale aanspreek- en informatiepunt voor kennis en onderzoek. "Het is een echte netwerkfunctie."

Haar takenpakket is breed. Kernwoorden zijn: inventariseren, initiëren, monitoren en evalueren. Iedereen uit de biologische sector kan bij haar terecht met kennis- en onderzoeksvragen. Ze probeert vervolgens een match met onderzoeker(s) te vinden. Omdat ze zich al langer bij Bionext en daarvoor Biologica bezighoudt met kennisvragen en -ontwikkeling, kent ze aardig de weg. "Maar ik zal niet altijd weten bij welke onderzoeker ik moet zijn. Dan klop ik aan bij Frank Wijnands, mijn evenknie bij bioKennis."

Onderzoeksvoorstellen formuleren

Blom neemt bij grotere vragen uit de sector initiatieven voor onderzoeksvoorstellen. "We kijken eerst of we kunnen aanhaken bij regulier of topsectorenonderzoek. Alleen als een vraag specifiek biologisch is, proberen we eigen onderzoek te starten."

Lopend onderzoek zal ze monitoren. Bijvoorbeeld door in de gaten houden of er wel voldoende biologische ondernemers in een werkgroep zitten of dat het onderzoek naar wens verloopt.

Kennis delen met de sector

De kenniscoördinator gaat ook zelf actief op zoek naar kennis- en onderzoeksvragen, en inventariseert wat er zoal aan onderzoek en innovaties plaatsvinden. "Ik probeer een totaaloverzicht te krijgen. Wat speelt er bij verschillende onderdelen van Wageningen UR (WUR), Louis Bolk Instituut (LBI), maar ook bij Proeftuin Zwaagdijk of proefboerderij Kollumerwaard? En wat voor onderzoek of innovaties zijn er bij bedrijven? Het is goed om dit te weten. Als er nieuwe kennis uit voortkomt, is het belangrijk die over de sector te verspreiden."

Strategische onderzoeksagenda 2016-2020

Een andere taak is de opstelling van de strategische onderzoeksagenda 2016-2020 voor de biologische sector. "Dat stem ik af met een klankbordgroep waarin vertegenwoordigers van EZ, Wageningen UR, LBI, de sector en de TKI topsectoren deelnemen."

De komende tijd wil Marian haar zichtbaarheid vergroten. Zo was ze present tijdens de Biologische Velddag op woensdag 23 juni. "Mensen moeten weten dat ik er ben. De eerste maanden ben ik erg druk geweest met het indienen van onderzoeksvoorstellen voor het extra bio-budget dat nog in 2015 moet worden uitgegeven. Alle informatie concentreerde zich bij mij." Onlangs heeft EZ zeven voorstellen voor de biologische sector gehonoreerd.

Klik hier voor de Zeven onderzoeksprojecten voor biologische landbouw en voedingssector.

Voor meer informatie: Kenniscoördinator Marian Blom, 030 2339983 of blom@bionext.nl.
Publicatiedatum: