Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorjaarsdroogte treft de landbouw

Het voorjaar is bijzonder droog geweest in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Dat blijkt uit bijgevoegde kaart van de relatieve verdamping, een maat voor de gewasgroei. Rode tot zwarte tinten tonen droge zones waar de gewasgroei significant achter blijft. In Nederland zijn vooral de noordelijke provincies getroffen. Als de situatie niet verbeterd kunnen forse productieverminderingen het gevolg zijn. Vooruitlopend daarop zijn de prijzen van met name aardappelen al aan het stijgen.



Bovenstaande verdampingskaart is een innovatief product van het Delftse geo-informatica bedrijf EARS Earth Environment Monitoring. Het bedrijf ontvangt uurlijkse meteorologische satellietbeelden en is uniek in het verwerken daarvan tot temperatuur, straling, verdamping en neerslag over geheel Europa en Afrika. Deze data worden gebruikt voor de voorspelling van rivierafvoeren en oogsten en voor het ontwikkelen van landbouwverzekeringen.

Met name de droogteverzekeringen nemen een grote vlucht. Droogte is de belangrijkste bron van schade in de landbouw. Op basis van 33 jaar aan Meteosat data wordt het droogterisico berekend en de verzekeringspremie vastgesteld. In samenwerking met een aantal bedrijven in deze sector, ontwikkelt EARS verzekeringsproducten in 15 Afrikaanse en Europese landen. Recent zijn ook nieuwe indices ontwikkeld die kunnen worden gebruikt bij de dekking van schade door extreme neerslag en (nacht)vorst. Boeren en telers kunnen op deze wijze aanzienlijke financiƫle risico's het hoofd bieden die anders moeilijk zijn op te vangen

Voor meer informatie:

Andries Rosema
EARS Earth Environment Monitoring
Kanaalweg 1, 2628 EB Delft
+31-152562404
andries.rosema@ears.nl
www.ears.nl
Publicatiedatum: