Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In veldworkshops mogelijkheid eigen bodem te leren kennen

Hoe is het met mijn bodem gesteld?

In de veldworkshops op de Biologische Velddag morgen op de Broekemahoeve in Lelystad staat de bodem centraal. Er is de mogelijkheid om in de bodem ter plaatse te duiken, maar ook om de eigen bodem beter te leren kennen. Neem bijvoorbeeld wat eigen gedroogde grond mee om de actieve organische stof te laten meten (een half jampotje is meer dan genoeg).

Aan de hand van een bodemprofiel zijn oorzaken van problemen op te sporen, signalen te lezen om mogelijke problemen voor te zijn en zwakke punten van de bodem te benoemen. Hiervoor nodigen we u uit om een kluit grond van eigen bedrijf mee te nemen om samen met experts Ruud Hendriks (Terrestris), Jan Bokhorst en/of Coen ter Berg (beide LBI) te kijken naar grond en mogelijke problemen op te sporen.

Er zijn twee veldworkshop-momenten gepland om 14:45 en 16:15 uur. Op www.biologischevelddag.nl staat een stappenplan voor het verkrijgen van een representatieve kluit van eigen bodem. Andere veldworkpresentaties zijn doorlopend: Bodem, water & dilemma's; Bokashi & compost en Bodemkwaliteit; Rassenproef en resultaten zomer bak-tarwe; Resultaten sojateelt en Nieuwe aardappelrassen; Weerbaar systemen met strokenteelt, bodemactiviteiten, bemesting, grondbewerking; en diverse mechanisatie.

Nieuw dit jaar is dat er een inspirerend verhaal is met aansluitend een gezamenlijke warme maaltijd. Een verhaal van Hortinova, Martin van de Water over 'Bemesting vanuit breed mineralen perspectief' en aansluitend door Bart Timmermans (WUR-LBI) de 'Landbouwkundige betekenis van telen bij lage fosfaat input'. Verrassend en nieuwe resultaten zijn aanleiding voor deze keuze.



Demo en proefvelden op de Broekemahoeve in 2015 zijn diverse grasklaver mengsels, wintertarwerassen, winterhaver en spelt, zomertarwe, quinoa, phytophthoravrije aardappelrassen, soja, groenbemesters en een demo beheersmethode wortelvlieg van aardpeer en knolselderij.
 
Centrum Biologische Landbouw, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm en DLV organiseren de Biologische Velddag in 2015 in nauwe samenwerking met de sector. Biohuis en LTO zijn in hun stand op de Biologische Velddag te vinden en voeren graag een gesprek met u. De Biologische Velddag is gratis toegankelijk voor bezoekers.

Biologische Velddag

Datum: woensdag 24 juni 2015.
Tijd: Biologische Velddag is vanaf 14:00 uur tot 19:00 uur met om 17 uur een inspirerend verhaal van Horti Nova over brede bemesting en lage fosfaat input. En aansluitend genieten van een Bourgondische Veld maaltijd voor 15 euro vooraf via biovelddag@destrandhoeve.nl, of last minute op de dag zelf voor 17 euro.

Symposium Bio ruwvoerproductie Agrifirm: vanaf 10:15 uur inclusief lunch, opgave via www.agrifirm.com/studiedagbiologisch.
Kosten: de toegang voor bezoekers is gratis.
Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: