Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op weg naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen

Voedsel Anders Netwerk presenteert visie

Vandaag (17 juni 2015) presenteert het Voedsel Anders Netwerk haar voedselvisie. Het is een breed ondersteund pleidooi voor een omslag in het denken en doen over landbouw en voedsel. Die omslag is nodig om de wereldbevolking duurzaam te kunnen voeden, stelt het manifest. Het is onderschreven door tientallen maatschappelijke organisaties in Nederland en Vlaanderen waaronder het Platform Aarde Boer Consument, Hivos en Milieudefensie.

Het manifest geeft aan: "We werken aan een omslag in de praktijk, de wetenschap, de politiek en de maatschappij om te komen tot landbouw- en voedselsystemen die wereldwijd duurzaam en eerlijk zijn, waarin boeren en burgers meer zeggenschap hebben, waarin hun kennis en creativiteit benut wordt en hun waarden en aspiraties leidend zijn." Het manifest roept boeren, burgers en beleidsmakers op om samen aan die omslag te werken door het stimuleren van agro-ecologie, korte ketens, een rechtvaardig handelsbeleid en landrechten.

Het Voedsel Anders netwerk is een groeiende beweging van boeren, studenten, tuiniers, activisten, onderzoekers, kokers en eters, die vorig jaar 800 mensen wist te mobiliseren voor een conferentie aan Wageningen Universiteit. "De grootschalige landbouw wordt vaak gepresenteerd als de oplossing om de groeiende wereldbevolking te voeden. Maar dat model draait op kunstmest en bestrijdingsmiddelen en is daarmee volledig afhankelijk is van fossiele brandstof. Daarnaast is het huidige systeem kwetsbaar voor de uitbraak van ziektes, daalt de vruchtbaarheid van onze bodems en zien producenten maar weinig terug van de prijs die de consument betaalt", zegt Tjerk Dalhuisen, één van de initiatiefnemers van Voedsel Anders.

Gelukkig zijn er goede alternatieven. Nu al wordt 70% van de wereldbevolking gevoed door kleinschalige lokale landbouw. Principes van agro-ecologie, zoals ecologische plagenbestrijding en verbetering van de bodem, kunnen opbrengsten duurzaam verhogen terwijl boeren minder afhankelijk worden van kostbare en externe inputs. "Op zich produceert de wereld al ruim voldoende voedsel om de groeiende wereldbevolking te voeden. Het gaat er nu om dat het voedsel daar geproduceerd wordt waar het nodig is, met zeggenschap van producent en consument, en op een zo duurzaam mogelijke manier. Over de hele wereld laten mensen zien hoe dat kan", zegt Janneke Bruil van Voedsel Anders. "Maar die initiatieven gaan alleen groeien als beleid en praktijk ze meer ondersteunen."

Het manifest is te vinden op deze pagina.



Ondertekenende organisaties op dit moment zijn: ASEED, BD Vereniging, Bioforum Vlaanderen, Both Ends, Brabantse Milieu Federatie, ETC, FIAN Nederland, Greenpeace Nederland, Hivos, ICCO, Ileia, Louis Bolk Instituut, Milieudefensie, Otherwise Wageningen, Platform Aarde Boer Consument, RUAF Foundation, Solidagro, Trans National Institute, VELT, Wervel en XminY.
Publicatiedatum: