Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bekijk een presentatie op de Bodem Beleefdagen

Wat kunnen drones voor de (bio)landbouw betekenen?

Drones en precisielandbouw hebben elkaar wat te bieden. Drones kunnen inzicht geven in de staat van gewas bij de opslag van gegevens over het hele teeltseizoen. Vooral bij grote oppervlaktes van bedrijven die veel hectares hebben kunnen foto’s van verschillende groeistadia in een bestand worden vastgelegd. Zo krijgt de boer bijvoorbeeld informatie over de kwaliteit van de grond. De eenvoudigste data kunnen verzameld worden door een visuele waarneming van de stand van de gewassen over
de vochtvoorziening en het constateren van plekken met storende lagen in de bodem. Dat kan later met aanvullende apparatuur worden uitgebreid zoals infraroodcamera's voor het meten van een vegetatie index of meetgegevens over de gezondheid van de gewassen.



Drones zijn bijna dagelijks in het nieuws, vanwege de wet- en regelgeving, gebruik door journalisten, politie, brandweer en zelfs een ambulance drone is al uitgevonden. Toepassing in de precisielandbouw staat er aan te komen. Op vergunning gebied zijn er nu nog obstakels.



Nieuwe toepassingen worden mogelijk

Er worden er op dit moment al testen gedaan met multi- en hyper spectrale camera's om te kunnen meten of bepaalde schimmels of ziektes in gewassen voorkomen. De ideale situatie bestaat uit een automatisch vliegende drone die de verzamelde informatie later of eventueel direct in een GPS gestuurd werktuig brengt. Dit GPS werktuig (trekker met sproeimachine bijvoorbeeld) kan dan op die plekken middelen aanbrengen waar dat nodig is. Later bij de oogst kan deze informatie ook weer bruikbaar zijn.

Toepassing op het boerenbedrijf is op dit moment nog lastig. Alleen vergunninghouders mogen met deze apparatuur werken en moeten daarvoor eerst een vluchtplan inleveren dat net zoiets is als bij het vliegen met kleine vliegtuigen. Dat maakt het op dit moment nog te ingewikkeld voor dagelijkse toepassing in de landbouw. In Engeland is al meer ruimte. Per 1 oktober komt in Nederland misschien nieuwe regelgeving om te zorgen dat de boer op zijn eigen land er mee aan de slag kan.



Op de Bodembeleefdagen op 12 en 13 juni bij Mulder Agro in Kollumerzwaag zijn vele workshops en presentaties in relatie tot de bodem. Het jonge bedrijf Vliegend.nl uit Dokkum verbindt de verkoop van Drones met innovatie en techniek en zoekt ook verbinding met precisielandbouw

Kijk voor het programma van de Bodembeleefdagen Mulder Agro in Kollumerzwaag: www.mulderagro.nl.

Voor meer informatie: www.vliegend.nl
Publicatiedatum: