Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gestage groei biologische vleeskippenmarkt

Nieuwbouwplannen kippenstallen KemperKip

Tholen - De markt voor biologische kip groeit gestaag en KemperKip groeit mee. "We kunnen op dit moment meer verkopen dan we zelf kunnen produceren", vertelt Herman Kemper. Het van oorsprong Doetinchemse bedrijf heeft de hele keten in eigen beheer, maar door de groei loopt het bedrijf tegen de eigen grenzen aan. Daarom werd begin mei gestart met een projectplan voor de bouw van kippenstallen.



"Het speelt al enkele jaren door m'n hoofd", vertelt Herman, "maar er moeten nog veel hordes genomen worden voordat de stallen er daadwerkelijk staan." De gemeente en provincie staan positief tegenover de plannen. "We willen ook de bewoners uit de buurt er bij betrekken en het hele proces transparant aanpakken." Als het aan Herman ligt, gaat de eerste schop begin volgend jaar de grond in. "Maar zoals gezegd zijn er nog veel hordes te nemen, dus is het lastig om er een tijdsplan aan te verbinden."

Kleinschalige pluimveebedrijven

Het project moet tussen Wehl en Doetinchem verrijzen. Het omvat dertien stallen met elk een oppervlak van 480 vierkante meter en goed voor 4800 kippen. Elke stal heeft twee hectare met bomen aangeplante uitloop. Deze afmetingen zijn in Europees verband vastgelegd. Biologische vleespluimveehouderij is een moeilijke bedrijfstak. "De meeste gangbare pluimveehouderijen hebben tegenwoordig grootschalige bedrijven met 100.000 dieren of meer, dat is met biologische pluimveehouderij onmogelijk." De pakweg twintig kleinschalige pluimveehouders die nu leveren aan Kemper zijn daarnaast dan ook actief in andere sectoren.



Import of uitbreiden

"We zijn in Nederland marktleider in de productie van biologische vleeskippen en we zien dat we onze grens hebben bereikt." Vroeger lagen de pluimveehouders in een straal van 30 kilometer rond Doetinchem, tegenwoordig betrekt Kemper de kippen uit heel Nederland. Nu Nederland 'te klein' is, zijn er twee mogelijkheden voor Kemper: import of uitbreiden binnen de landsgrenzen. "Door de Europese richtlijnen is de kwaliteit van de kip uit het buitenland goed, maar we zijn een Nederlands bedrijf en we willen transparant zijn richting de consument", verklaart Herman de keuze voor de uitbreiding in plaats van import.

KemperKip heeft de hele keten in eigen hand, van eendagskuikens tot het eindproduct. "We leveren de kip aan De Groeneweg Slagerijen, poeliers, horeca en supermarkten. We zien in alle afzetkanalen een geleidelijke groei. Deze uitbreiding is ook nodig om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen."

Voor meer informatie:

Herman Kemper
KemperKip

Postbus 60
7020 AB Zelhem
0314 323676
info@kemperkip.com
www.kemperkip.com