Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slag om bio-wetgeving in Brussel - verslag Bionext

In Brussel heeft een hevige slag plaatsgevonden over de toekomstige wetgeving voor biologische landbouw en voeding. De landbouwministers werden door het Letse voorzitterschap en de Europese Commissie apart genomen tijdens een ministeriƫle lunch op 11 mei, om een besluit te forceren. Zover is het niet gekomen, dankzij een stevige coalitie van ontevreden landen, waaronder Nederland, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Een ruime meerderheid was tegen het voorstel om een afkeuringsgrens voor residuen in de wet op te nemen. Over het wel of niet handhaven van de jaarlijkse controle is geen overeenstemming en een minderheid is tegen compliance (nakoming) in plaats van equivalentie (gelijkwaardigheid) bij de regels voor de import. Ook maken veel landen nog steeds bezwaar tegen het grote aantal 'delegated acts', waarmee de Commissie veel macht naar zich toe zou trekken om de wetgeving verder in te vullen.



Het mislukken van een compromis is een stevige nederlaag voor Commissaris Hogan. In zijn slotwoord zette hij de belangrijkste landen die tegen een afkeuringsgrens voor residuen zijn, zoals Duitsland en Nederland, in de hoek. Zij zouden volgens hem moeten inzien dat dit noodzakelijk is voor het consumentenvertrouwen en hun bezwaren moeten inslikken. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "Een drogredenering, die de proces gedreven biologische wetgeving in een klap zou reduceren tot een productcertificering. Biologisch zou min of meer synoniem worden met de aan- of afwezigheid van residuen, terwijl er veel meer aspecten zijn die bepalen of een product biologisch genoemd mag worden." Voor de biologische boeren geldt dat zij, als de afkeuringsgrens voor residuen er komt, juridisch verantwoordelijk gesteld worden voor contaminaties met bestrijdingsmiddelen die zij zelf niet gebruiken.

IFOAM EU vertegenwoordigers uit verschillende landen, waaronder Bionext, stonden gedurende de dag continu in contact met hun delegaties en met elkaar om de coalitie van landen te ondersteunen die weigeren te bezwijken onder de druk van de Commissie. IFOAM EU maakt zich op voor de volgende bijeenkomst van de landbouwministers op 16 juni.

Voor de internationale biologische sector is een nieuwe wetgeving met de volgende onderdelen onacceptabel:

1. Een afkeuringsgrens voor residuen (schuld voor contaminaties bij biologische boer),
2. Compliance in plaats van equivalence en daarmee verminderde markttoegang voor ontwikkelingslanden,
3. Afstappen van jaarlijkse controle
4. Een groot aantal belangrijke witte vlekken die via 'delegated acts' worden toevertrouwd aan de Commissie.

Voor Bionext is alleen punt 3 niet heilig, de jaarlijkse controle, maar alles zal in het werk gesteld worden om de drie overige punten te bereiken. Het staken van stemmen tussen twee kampen is voor Bionext een reƫle strategie, omdat daarmee de tijdslimiet van een half jaar die Timmermans gesteld heeft aan een compromis over de biologische wetgeving wordt overschreden. Dit zou de beste oplossing zijn omdat er dan gewerkt kan worden aan een verbetervoorstel van de bestaande wetgeving, wat de voorkeur heeft van de biologische sector en veel landen.

Contactpersonen bij Bionext: Marian Blom, Bavo van den Idsert
Publicatiedatum: