Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Overijssel gentechvrij?

De Partij voor de Dieren dient vandaag (20 mei 2015) een motie in, mede ondertekend door GroenLinks, die van Overijssel een gentechvrije provincie moet maken. Gentechvrij houdt in dat er geen genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo's) mogen worden geteeld.

De Partij voor de Dieren is van mening dat het telen van ggo's teveel risico's heeft voor mens, dier, milieu en natuur. Lia van Dijk, fractievoorzitter van de Statenfractie van de Partij voor de Dieren: "Aangetoond is dat ggo’s die resistent gemaakt zijn tegen het landbouwgif Roundup, voor een sterke toename van gifgebruik zorgen. Ook brengen ggo's de biodiversiteit in gevaar. Wij vinden daarom dat Overijssel zich aan moet sluiten bij de duizenden gentechvrije zones die de EU nu telt." De Partij voor de Dieren Overijssel zal aanstaande zaterdag aanwezig zijn bij de March against Monsanto te Zwolle. De demonstraties worden in verschillende plaatsen in Nederland gehouden.

De Europese regels voor de toelating en teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen zullen op korte termijn veranderen. Lidstaten krijgen op papier de mogelijkheid om de teelt van gentech op hun grondgebied te weren. In ruil daarvoor zullen er veel meer gentechgewassen worden toegestaan in Europa. De Partij voor de Dieren verzet zich al jaren tegen genetische manipulatie van gewassen. Ze maakt zich sterk voor duurzame landbouw en een gentechvrij Europa, dat zich inzet om de ontwikkeling van biologische weerbare gewassen te stimuleren. Omdat de teelt van ggo's nog altijd omstreden is, hebben zich in de EU inmiddels enkele landen en duizenden lokale overheden gentechvrij verklaard. In Nederland zijn dit tot nu toe drie zones, te weten Friesland, Nijmegen en Culemborg.

De negatieve effecten van genetisch gemanipuleerde gewassen zijn verstrekkend. Teelt van de groep gifresistente ggo's (Roundup-ready) leidt tot een grote toename van gifgebruik met gevaar voor de waterkwaliteit en de gezondheid van omwonenden. De biologische landbouw kan last hebben van ggo's, wanneer insecten biologische rassen bestuiven met genstuifmeel. De biologische boer mag zijn producten daarna niet meer biologisch noemen, waardoor ze onverkoopbaar worden. De biodiversiteit wordt door monoculturen, gifgebruik en eenzijdig gebruik van land bedreigd. Ook is het nog altijd niet duidelijk wat de langetermijneffecten zijn op de gezondheid van mens en dier.

Bron: Weblog Zwolle
Publicatiedatum: