Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skal-jaarverslag 2014: 5100 inspecties uitgevoerd

Het aantal Nederlandse biologisch bedrijven is in 2014 naar 3738 gestegen, waaronder 1600 boerenbedrijven. Al deze bedrijven staan onder toezicht van Skal Biocontrole. Skal verwelkomde het afgelopen jaar 439 nieuwe geregistreerden. De netto groei van het aantal geregistreerde bedrijven komt uit op 137 in 2014 (een groot deel is dus nog in omschakeling). Nieuw aangesloten bedrijven hebben een toelatingsonderzoek gekregen, de bestaande bedrijven een jaarlijkse inspectie. Daarnaast heeft Skal onder andere onaangekondigde flitsinspecties en monstername uitgevoerd. In 2014 heeft Skal in totaal 5100 inspecties uitgevoerd. De biologische productie is in Nederland de laatste jaren flink toegenomen. De groeiende biologische sector betekent voor Skal hogere inspectieaantallen. Dit alles staat in het jaarverslag 2014 dat Skal vandaag heeft uitgebracht.

Betrouwbaarheid voorop

Margreet van Brakel, directeur Skal: "De 5100 inspecties hebben tot doel dat de consument erop kan vertrouwen dat een biologisch product ook écht biologisch is. Skal ziet erop toe dat biologische bedrijven aan de biologische wetgeving voldoen. Betrouwbaarheid van biologische producten speelt voor veel consumenten een belangrijke rol in hun keuze voor biologisch. En dat is waar Skal zich voor inzet."



Meer afwijkingen, minder zwaar

Het aantal afwijkingen is in 2014 hoger dan in voorgaande jaren. Dit is te verklaren door het groeiend aantal gecertificeerden, verscherpte inspecties en de focus op inspectiekwaliteit. Ten opzichte van 2013 is het aantal de overtredingen dat direct invloed heeft op de bio-status van een product afgenomen. Van de geconstateerde ernstige overtredingen zijn er 506 geschreven bij landbouwbedrijven en 244 bij Verwerking en import. Bij boeren zijn in 2014 veel overtredingen geschreven op uitgangsmateriaal, gebruikte meststoffen en aangeboden rantsoen. Bij verwerkers is de meest geconstateerde ernstige afwijking het niet kunnen tonen van een volledige, actuele risico-analyse voor bio-producten.

Dierlijke sector onder de loep

Skal heeft in 2014 veel aandacht besteed aan de dierlijke sector. Het aanbieden van weidegang en uitloop voor biologische dieren, is onder andere via flitsinspecties vastgesteld.

Extra aandacht ging ook uit naar de biologische vleessector. De gecertificeerde ondernemers die extra zijn geïnspecteerd hebben op één na allen hun bio-certificaat behouden. Eén slager is gedecertificeerd omdat het bedrijf vleesproducten als biologisch verkocht waarvan het vlees wel biologisch was, maar veel van de overige ingrediënten niet.

In 2015 blijft Skal extra toezicht houden op de biologische vleessector. Naast extra inspecties bij slachterijen en vleesverwerkers, wordt ook de vleesveehandel aanvullend geïnspecteerd. Doel van de inspecties is dat de biologische vleessector de traceerbaarheid continu aan kan tonen.

Uitleg sanctiebeleid

Bij overtreding van de regelgeving legt Skal sancties op. Doel van de sancties is de naleving van de regels te bevorderen. In geval van een lichte afwijking volstaat een waarschuwing. Wat zwaardere afwijkingen leiden tot een herinspectie. Bij zware overtredingen kan Skal het certificaat opschorten of intrekken, zoals bij gebruik van kunstmest, synthetische gewasbeschermingsmiddelen, niet-biologische grondstoffen of vervuiling met niet-toegestane stoffen.

Bekijk hier het volledige jaarverslag:

Publicatiedatum: