Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De visie van IFOAM EU

Stemming over voorstel bio-verordening uitgesteld tot juni

De intense discussie tussen de nationale ministers tijdens de vergadering van de Raad voor Landbouw en Visserij heeft aangetoond hoe moeilijk het is om overeenstemming te bereiken over het eerste problematische voorstel voor de biologische verordening in de EU, zolang er niet naar behoren rekening gehouden wordt met de mening van de sector. Dit merkt de IFOAM EU-delegatie op na de vergadering die maandag 11 mei in Brussel gehouden werd. Hoewel er sprake was van een mogelijke stemming over het standpunt van de Raad, is de stemming uitgesteld tot juni. De diversiteit van meningen tussen de lidstaten over een groot aantal belangrijke onderwerpen bleef bestaan - met inbegrip van de 'decertificering-drempels', import en controles.

IFOAM EU-bestuurslid Jan Plagge: "Uit de discussie van vandaag is gebleken dat er alleen een overeenkomst kan komen met de steun van de biologische sector. De Europese biologische sector heeft duidelijk gemaakt dat het een verordening met een decertificering-drempel niet zal accepteren, waarin de specifieke controle-eisen voor biologisch niet opgenomen zijn en volledige naleving bij de import. We roepen de Commissie dan ook op om eindelijk hun belofte na te komen en een frisse blik op het voorstel te werpen en de huidige meerderheid van de lidstaten te ondersteunen door te gaan voor een oplossing zonder 'decertificering-drempels'."

Marco Schlüter, directeur van IFOAM EU, voegt daaraan toe: "IFOAM EU is ingenomen met het besluit van de lidstaten om een stemming uit te stellen tot juni. Hiermee erkennen ze dat er veel gedaan moet worden om tot een overeenstemming te kunnen komen. De Raad en het Letse voorzitterschap hebben veel moeite gedaan en geprobeerd om de negatieve gevolgen van het voorstel van de Commissie te beperken. Echter, het huidige compromis-voorstel zorgt niet voor echt toegevoegde waarde met betrekking tot de huidige verordening. Dit toont aan hoe gebrekkig het oorspronkelijke voorstel was en de Raad heeft dan ook wijselijk besloten om meer tijd te nemen om een betere wetgeving te realiseren."

Albena Simeonova, IFOAM EU-bestuurslid: "Biologische boeren moeten beloond worden voor hun diensten voor de samenleving en het milieu, niet gestraft worden voor de pesticiden die ze niet ingevoerd hebben in het systeem. Het decertificering-voorstel is niet alleen een verkeerde gedachte, maar kan ook de biologische landbouwers in gevaar brengen die de financiële risico's niet kunnen dragen. Ook kan het de vreedzame coëxistentie van biologische en gangbare boeren op het platteland bedreigen. Zolang er geen geharmoniseerde regels op Europees niveau zijn over de faciliteiten, methoden en onderzoekscriteria die gebruikt worden door de Europese laboratoria, zal de uitvoering van dergelijke decertificering-drempels in de praktijk ook niet haalbaar zijn."

Thomas Fertl, vice-voorzitter van IFOAM EU geeft de volgende toelichting: "Alle instellingen hebben het over het versterken van het consumentenvertrouwen. Daarom roepen wij lidstaten en de Commissie op om consequent te zijn, als het gaat om de vraag van de controles. Jaarlijkse inspecties zijn belangrijk voor het behouden van vertrouwen in de deugdelijkheid van biologische certificering en om biologische marktdeelnemers te helpen bij het voorkomen van het verkeerd interpreteren van de snel veranderende regelgeving." Volgens hem is het nu aan de lidstaten om de rol van de sector te erkennen in het verbeteren van de biologische productie in Europa. "IFOAM EU heeft, samen met COPA-COPEGA en EFFAT, in een brief duidelijke aanbevelingen aan de lidstaten verstrekt over hoe de problemen rond de drempels voor niet-toegelaten stoffen en de jaarlijkse inspectie aangepakt kunnen worden."

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org
Publicatiedatum: