Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

850 miljoen batterijen in Nederlandse huishoudens

Ze zijn onmisbaar in een huishouden: batterijen en accu's. In totaal bezitten Nederlanders er maar liefst 850 miljoen, gemiddeld 113 per huishouden. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van Stibat.

In 2003 gaf Stibat (Stichting Batterijen) voor het eerst opdracht voor een inventarisatieonderzoek. In 2006, 2009, 2012 én 2015 is het onderzoek herhaald; dit jaar namen ongeveer 1.400 huishoudens deel. Opvallend is dat de meeste mensen hun huishoudelijke batterijenbezit schatten op slechts 25 tot 35 exemplaren. In werkelijkheid is dit aantal drie keer zoveel.

Meer dan je denkt

Van de 113 batterijen worden er 73 gebruikt in allerlei huishoudelijke apparaten, 12 zitten in afgedankte apparaten op zolders, kelders en kasten (gezamenlijk 87 miljoen) en 28 batterijen zijn nieuw of leeg. De meeste deelnemers zijn verbaasd over het enorme aantal batterijen in huis. Een verklaring hiervoor ligt in de opzet van het onderzoek. Eerst is gevraagd om het aantal batterijen in huis te schatten. Vervolgens kon de respondent, aan de hand van een speciaal invulboekje aankruisen of bepaalde apparaten in huis waren. Hierin zijn 137 verschillende huishoudelijke apparaten met batterijen gegroepeerd. Omdat Stibat weet om hoeveel batterijen het per apparaat gaat, is de optelsom snel gemaakt.

Van 71 tot 113 batterijen in huis

Het aantal lege en gebruikte batterijen en accu's van huishoudens is de laatste 12 jaar flink gestegen: in 2003 bezat een huishouden nog gemiddeld 71 batterijen en in 2015 zijn dit maar liefst 113 batterijen. Deze verbatterijrisering is mede mogelijk gemaakt door de opkomst van steeds meer huishoudelijke apparaten met batterijen en accu's. Denk aan de vele afstandsbedieningen, (computer)spelletjes, mobiele telefoons, fietslampen, horloges, laptops en fotocamera's.

Over Panteia

Panteia is een allround onderzoeksbureau voor economisch en sociaal beleidsonderzoek, transportonderzoek en marktonderzoek. Panteia ondersteunt beleidsmakers bij het formuleren, monitoren en evalueren van beleid dat de gewenste gedragsveranderingen van hun doelgroepen op een efficiënte en effectieve wijze teweeg brengt. Dit zowel voor overheden, voor not-for-profit organisaties als voor het bedrijfsleven: zowel regionaal, nationaal als internationaal.

Over Stibat

Stibat (Stichting Batterijen) organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In twintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk op bij winkels en scholen. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Stibat biedt dè oplossing voor het verantwoord inzamelen en recyclen van batterijen. Kijk voor meer informatie op www.stibat.nl en www.legebatterijen.nl.
Publicatiedatum: