Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie besparen met energielabel voor huishoudelijke apparaten

Nederlanders verbruiken zestien keer zoveel elektriciteit als in 1950 (CBS). Energielabels moeten consumenten helpen bij het verminderen van het elektriciteitsverbruik. Wanneer een oude wasmachine of koelkast vervangen moet worden, geldt het energielabel als handvat voor energiebesparing. Toch lijkt lang niet iedereen door te hebben wanneer een elektrisch huishoudelijk apparaat zuinig is of niet. Vergelijkingssite Beslist.nl dook daarom in de kleurrijke wereld van energielabels en zette enkele belangrijke punten op een rijtje om consumenten houvast te bieden.

Het energielabel voor apparaten is een door de Europese Unie verplicht energielabel. Met behulp van het energielabel kunnen consumenten in één oogopslag zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en energiebesparend het product is. Het één op één vergelijken van energielabels is echter vrijwel onmogelijk, daarvoor zijn er teveel variabelen van invloed. Een vergelijking van producten met dezelfde kenmerken is echter wél mogelijk. Zo bespaar je per labelstap bij een vergelijkbaar product al snel tien tot twintig procent elektriciteit.


De infographic van Beslist.nl.

Wasmachines en wasdrogers

Als het gaat om wasmachines en wasdrogers kijken consumenten relatief vaak naar het energieverbruik. Een mogelijke reden hiervoor is dat het prijsverschil tussen zuinige en minder zuinige huishoudelijke producten het grootst is bij wasmachines en wasdrogers. De belangrijkste variabelen voor het energielabel voor wasmachines zijn onder meer het droogresultaat, het vulgewicht en het waterverbruik. Daarnaast is ook het bedieningspaneel voor het juiste programma en de juiste temperatuur van groot belang voor consumenten. Zo is een wasje draaien op 60 graden bijna drie keer zo duur als een was op 30 graden.

Koelkasten

Sinds de introductie van het energielabel zijn met name koelkasten zó zuinig geworden dat het hoogste A-label niet meer voldoende was. Daarom werden destijds de energielabels A+, A++ en A+++ geïntroduceerd, maar zelfs deze labels lijken inmiddels niet meer afdoende. Daarnaast mogen vier van de zeven minst zuinige klassen (D t/m G) tegenwoordig niet eens meer op de markt worden gebracht. Overigens bespaar je met een koelkast met het energielabel A+++ en een oude bierkoelkast uit deze minst zuinige klasse meer dan 30 euro per jaar.

Televisies

Televisies nemen vaak een aanzienlijke hap van het elektriciteitsverbruik van huishoudens voor hun rekening (9 procent), vooral vanwege het intensieve gebruik. Daartegenover staat dat de meeste energieverslindende beeldbuistelevisies (CRT-tv's) inmiddels zijn vervangen voor modernere, energiezuinigere LED-tv's en LCD-tv's. Van deze varianten zijn de A+++ televisies ruim de helft zuiniger dan vergelijkbare tv's uit energieklasse A+.

Klik hier voor de infographic van Beslist.nl. 
Publicatiedatum: