Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deens onderzoek:

"Biologische varkens vaker gezondheidsproblemen"

Deense onderzoekers, verbonden aan de Danish Agriculture & Food Council (DAFC), deden onderzoek naar de gezondheid van varkens in de conventionele en biologische/'free range' varkenshouderij. Conclusie: biologisch/'free range' gehouden varkens hebben vaker gezondheidsproblemen dan de conventioneel gehouden varkens.

De onderzoekers baseren zich op data van slachthuizen in Denemarken. Voor het onderzoek werden gegevens van 201.160 biologische/'free range' varkens en 1.173.213 conventionele varkens onderzocht. Het grootste deel van de aangetroffen letsels was niet frequent (<4%).



In totaal zijn dertien kwetsuren en letsels geïdentificeerd die vaker voorkomen bij biologische/'free range' dan bij conventionele varkens. De biologische varkens hebben vaker last van chronische longontsteking, chronische pleuritis, fracturen en abcessen aan het hoofd/oor en staartbeten. Minder frequent werden abces aan been/teen, hernia en spronggewrichtletsel aangetroffen bij de biologische varkens, op deze kwetsuren scoorden de conventionele varkens hoger.

Eén van de mogelijke oorzaken voor deze resultaten is volgens de wetenschappers dat de biologische/'free range' varkenshouders meer oog hebben voor het natuurlijk gedrag van het vee. In de conventionele varkenshouderij is er minder oog voor natuurlijk gedrag en wordt veel energie gestoken in de preventie van ziektes en kwetsuren.

Tot slot schrijven de onderzoekers dat het beperkte waarde heeft om één van de systemen als 'beter' te bestempelen. "Beide hebben voordelen en nadelen. De focus moet liggen op wat er gebeurt in een kudde (...) in plaats van het welzijn van de dieren in de kudde te evalueren op basis van de eisen van een productiesysteem."

Klik hier om het hele onderzoek te lezen
.
Publicatiedatum: