Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste quinoa ingezaaid in Lelystad en Vredepeel

Wageningen UR heeft op haar proeflocaties in Lelystad en Vredepeel de eerste quinoavelden ingezaaid (zowel op het biologische als op het gangbare proefbedrijf). Er zijn een aantal veldjes ingezaaid voor stikstofproeven en een aantal velden voor het rassenonderzoek. Daarnaast is vijf hectare ingezaaid voor de gangbare teelt in opdracht van de Dutch Quinoa Group.

Zand en klei

Het rassenonderzoek vindt plaats op twee plekken om te achterhalen of de rassen goed groeien op klei (Lelystad) of zandgrond (Vredepeel). In de proeven wordt ook uitgezocht welke quinoarassen vroeg afrijpen. Ruud Timmer, gewasexpert bij Wageningen UR: "Quinoa is een gewas dat pas laat in het seizoen afrijpt, zo rond half september. Bij regenachtig weer in het najaar is het lastig om het gewas droog te oogsten aangezien de dagen korter worden en de zon minder krachtig. Met de rassenproef kijken we welke rassen het vroegst afrijpen. Daarnaast onderzoeken we ook welk ras het meeste opbrengt."



Geen gewasbeschermingsmiddelen

Tijdens het seizoen worden ook de eigenschappen van de rassen gemonitord. "Bij de teelt van quinoa is het niet toegestaan om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, ook niet in de gangbare teelt. Met dit onderzoek achterhalen we welke rassen het meest resistent zijn tegen ziekten en plagen."

Aaltjes

Ook gaan de onderzoekers dit jaar voor het eerst kijken naar de aaltjes in de bodem. Door voor en na de proef de bodem te analyseren krijgen de onderzoekers een eerste indruk van welke schadelijke aaltjes mogelijk in aantal toenemen als quinoa wordt geteeld.

Voor meer informatie: Ruud Timmer
Publicatiedatum: